“Heropleving van het Westen?” – een schrik met welk doel?

“heropleving-van-het-westen?”-–-een-schrik-met-welk-doel?

06-03-22 12: 21: 00,

Angstaanjagend wat er op dit moment in Oekraïne gebeurt. Het is ook beangstigend dat de man, Vladimir Poetin, die sinds zijn aantreden als president van Rusland de VS heeft opgeroepen de orde der naties te eerbiedigen, deze orde nu zelf schaamteloos in twijfel trekt door opdracht te geven tot de invasie van Oekraïne. Dit heeft alle vrienden van Rusland, waaronder de auteur van deze tekst, verrast, die nog ruimte voor onderhandeling hadden gezien in het conflict over Oekraïne.

Niet minder beangstigend is de onevenredige en leugenachtige reactie van het Westen op deze wending van de gebeurtenissen: Met een ideologische mobilisatie en herbewapening tegen Rusland die de eigen verantwoordelijkheid voor het ontstaan van deze situatie volledig ontkent, en zich hard opstelt tegen de grenzen van een internationale uitbreiding van de lokale oorlog. Iets dergelijks is in het recente verleden niet voorgekomen bij grensschendingen door andere mogendheden, bijvoorbeeld de NAVO in Joegoslavië, de VS in Irak.

En toch: medelijden met het Oekraïense volk dat deze oorlog moet ondergaan, verontwaardiging over de schending van het internationale recht door Poetin, die nu zijn “ware gezicht laat zien”, zelfs onverdraagzame tevredenheid over het feit dat het Westen nu een “wederopstanding” beleeft, is niet genoeg. Naast de vorming van kampen rijst de vraag: wie profiteert van dit hele proces?

Het antwoord lijkt duidelijk. Geen van de partijen die rechtstreeks bij de gevechten betrokken zijn, heeft er baat bij. Oekraïne natuurlijk niet, dat nog dieper in de chaos van zijn burgeroorlog wordt geduwd dan het in de jaren daarvoor was, en dat zelfs verdeeld uit de huidige gevechten zou kunnen komen. Niet Rusland, dat zal bezwijken onder het internationale ostracisme van de met het Westen verbonden landen en ernstige schade zal lijden aan zijn economische en politieke stabiliteit.

” Lees verder

%d bloggers liken dit: