Oekraïne eist Russische valutareserves te krijgen

oekraine-eist-russische-valutareserves-te-krijgen

03-04-22 08:50:00, Anders Åslund. © Mykola Swarnyk Oekraïne eist de Russische valutareserves te krijgen die door het Westen in beslag zijn genomen – ter waarde van honderden miljarden euro.

De Zweedse liberaal en NAVO-lobbyist Anders Åslund deed het voorstel vorige week in een artikel in Project Syndicate.

Åslund werkte van 1991 tot 1994 als adviseur voor het economisch beleid in de regering van Boris Jeltsin in Rusland, dat toen een privatiseringsproces doormaakte dat ertoe leidde dat grote delen van de rijkdommen van het land in handen kwamen van een klein aantal oligarchen.

Nu pleit hij ervoor dat de enorme Russische fondsen die door de Westerse sancties in beslag zijn genomen, aan de Oekraïense regering worden gegeven.

Het voorstel schijnt in Kiev op vruchtbare grond gevallen te zijn. De economische adviseur van president Volodymyr Zelensky, Oleg Ustenko, zegt tegen Oekraïne 24 dat Oekraïne verwacht toegang te krijgen tot Russische tegoeden ter waarde van 400 miljard dollar – geld dat hij in een Oekraïens wederopbouwfonds wil stoppen.

Wij hebben het in de eerste plaats over de bevroren reserves van 300 miljard dollar van de Russische centrale bank en de bevroren tegoeden van de binnenste kring van president Vladimir Poetin, waartoe enkele honderden mensen buiten het land behoren,” aldus Ustenko.

Naast dit fonds hoopt Oekraïne grote bijdragen uit het Westen te ontvangen. In totaal wil de regering 500 miljard dollar voor de wederopbouw.

Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven. OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Was dat het einde van de “Wij geven Oekraïne het hemd van onze lijf”-hype?

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: