Oekraïne: oorlog voeren of bruggen bouwen?

oekraine:-oorlog-voeren-of-bruggen-bouwen?

05-04-22 07: 05: 00,

De oorlog in Oekraïne schudt de wereld momenteel meer wakker dan andere oorlogen die op hetzelfde ogenblik woeden. Waarom? Omdat het in het midden van Europa plaatsvindt? Omdat het uit de lucht komt vallen? Omdat Vladimir Poetin de vrede vertrapt die het Westen voor de wereld veilig wil stellen?

De verontwaardiging over de Russische invasie in Oekraïne, die in strijd is met het internationaal recht, doet de gemoederen hoog oplaaien. In de toekomst, zo wordt gezegd, kunnen vrede en veiligheid niet langer worden gewaarborgd met alleen tegen Rusland. Een gigantische campagne van sancties tegen Rusland, een ongeëvenaarde spiraal van herbewapening, een uitsluiting van alles wat Russisch is en grenst aan het racistische, is in gang gezet. Wie profiteert hiervan?

Laten we even stilstaan: was het werkelijk zo dat het Westen, de EU, met name Duitsland, sinds het einde van de Sovjet-Unie alles in het werk heeft gesteld om een nieuwe veiligheidsarchitectuur voor duurzame vrede met Rusland op te bouwen ter vervanging van het ineengestorte systeem van de “Koude Vrede”, zoals Rusland herhaaldelijk heeft voorgesteld? Waarom moest Oekraïne verscheurd worden tussen de Europese Unie en de Euraziatische Unie Rusland? Waarom moet de NAVO helemaal tot Oekraïne doordringen? Waarom kan Oekraïne niet zijn wat het zou kunnen zijn vanuit zijn historische aard als doorgangsruimte tussen Oost en West, tussen Noord en Zuid: een brug die Rusland en Europa verbindt in zijn culturele, historische en spirituele verscheidenheid?

We zouden met elkaar over deze vragen kunnen praten in plaats van deel te nemen aan de verdieping van de reeds ontstane breuklijnen en te vervallen in de hysterie van ideologische en materiële herbewapening.

” Lees verder

%d bloggers liken dit: