RubikonNews:ㅤDe onderschatte taaiheid

rubikonnews:ㅤde-onderschatte-taaiheid

12-04-22 02: 00: 00,

door Patrick Cockburn

Ik kwam naar Moskou als correspondent aan het eind van 1999 toen Vladimir Poetin vanuit bureaucratische obscuriteit opklom om in zes maanden Russisch president te worden. Hij dankte zijn snelle opkomst aan de steun van zijn voorganger Boris Jeltsin, het succes in de oorlog in Tsjetsjenië en de hoop van de Russen dat hij een einde zou maken aan de chaos en de armoede die zij sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie hadden ondergaan.

In die tijd werd ik getroffen door de koele glimlach en de atletische tred van Poetin, die beide zelfverzekerd waren om de indruk te wekken van zakelijk gezag. Ik vroeg me af, zoals veel Russen die geïnteresseerd waren in zijn publieke optreden, hoe deze man werkelijk was. Een grap in Moskou, een echo van de bespotting van Sovjetleiders in het verleden, was: “Zal er ooit een cultus van persoonlijkheid rond Poetin ontstaan? Nee, want om zo’n cultus te krijgen moet je eerst een persoonlijkheid hebben.”

Dit gezegde heeft Poetin waarschijnlijk onderschat. En hoe dan ook, dankzij zijn controle over de Russische media, kon hij zichzelf presenteren als een bekwaam, “badass” nationaal leider. Maar voor mij is hij altijd een ongrijpbare figuur gebleven, een expert in de mechanismen van machtsovername en machtsbehoud in Rusland,

” Lees verder op Rubikon News

%d bloggers liken dit: