Detectie van microplastics in menselijk longweefsel met behulp van μFTIR-spectroscopie

detectie-van-microplastics-in-menselijk-longweefsel-met-behulp-van-μftir-spectroscopie

29-04-22 09: 35: 00,

Science of The Total Environment

Onder een Creative Commons licentie

Open access

Highlights-

Microplastics werden geïdentificeerd in alle regio’s van de menselijke longen met behulp van μFTIR-analyse.

Polypropyleen- en polyethyleentereftalaatvezels kwamen het meest voor.

De resultaten ondersteunen inademing als een route van MP-blootstelling.

Abstract

Micro-plastics (MPs) in de lucht zijn wereldwijd bemonsterd, en het is bekend dat hun concentratie toeneemt in gebieden met veel menselijke bevolking en activiteit, vooral binnenshuis. Er zijn ook ademhalingssymptomen en ziekten gemeld na blootstelling aan beroepsmatige concentraties van MP’s in industriële omgevingen. Het valt nog te bezien of MP’s uit het milieu kunnen worden ingeademd, afgezet en geaccumuleerd in de longen van de mens. In deze studie werden verteerde menselijke longweefselmonsters (n=13) geanalyseerd met behulp van μFTIR-spectroscopie (groottebeperking van 3 μm) om eventueel aanwezige MP’s te detecteren en te karakteriseren.

” Lees verder

%d bloggers liken dit: