EZAZ.NL:ㅤDe wens om te deugen

ezaz.nl:ㅤde-wens-om-te-deugen

02-05-22 04:00:00,

Niet eerder na de massavorming in aanloop tot de machtsovername in de dertiger jaren van de vorige eeuw werd het individu zo getest op zijn zelfstandigheid in denken en doen als tijdens de Covidperiode. De afgelopen twee jaar kwam de massavorming onder een vergrootglas te liggen. Erbij willen horen, de aansluiting met ‘de meerderheid’ niet willen verliezen. De samenleving spleet in ‘deugers’ en ‘wappies’. Censuur en corporate ‘deugcommunicatie’ deden de rest. Is de kloof nog te overbruggen?

Afbeelding Pixabay

Revolte tegen de vrijheid

De ouderen onder de lezers kunnen zich nog de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw herinneren. Het was de tijd van jeugdige rebellie, nu de oudere generatie. De vastgeroeste verhoudingen in politiek en samenleving, een strikte verdeling in religie en politieke stroming moest verdwijnen. De sfeer van notabelen (de lagere elite van toen) die in rokerige achterkamertjes bepaalden hoe de samenleving diende te functioneren was achterhaald. Radio- en televisieprogramma’s die ‘typisch links’ of ‘typisch rechts’ waren kon niet langer stand houden. Vakbonden, onderwijs, gezondheidszorg, kranten, maatschappelijke organisaties, woningbouwverenigingen, alles was in zogenaamde zuilen ondergebracht. Een presentator die van de ‘rode’ VARA ‘overliep’ naar de rechts-commerciële TROS was een overloper waar de linkse pers wekenlang over konden jengelen. Het was verraad, zoiets deed je niet.
Je hoorde ergens bij, dat gaf duidelijkheid. Maar ook verstarring. Je hoefde niet te kiezen, er werd voor je gekozen. De ‘zuil’ van je ouders,

 » Lees verder op EZAZ.NL

%d bloggers liken dit: