!!!Inzichtelijk geheel vertaald artikel: -Integriteitsinitiatief: Wordt Boris Reitschuster betaald voor anti-Russische propaganda? – Anti-Spiegel

05-05-22 08: 23: 00,

Uit documenten blijkt dat Boris Reitschuster wordt betaald door een organisatie die door de Britse regering wordt gefinancierd voor anti-Russische propaganda.

Wat ik hier meld is niet nieuw, het is alleen bij vrijwel niemand bekend. Het gaat over anti-Russische propaganda in Duitsland en de rol van Boris Reitschuster daarin. Ik wilde hier eigenlijk niets over schrijven, maar omdat ik veel vragen over dit onderwerp krijg, zal ik de bekende feiten nog eens samenvatten.

The Integrity Initiative

In het Verenigd Koninkrijk is een transatlantische denktank opgericht, het Institute for Statecraft 2009, waarvan de directeur Christopher Donnelly een militair veteraan is en onder meer 14 jarenlang speciaal adviseur van de secretarissen-generaal van de NAVO is geweest. Over deze denktank is weinig bekend, hij opereert geruisloos en onopvallend en zelfs zijn website bevat geen informatie, wat ongebruikelijk is omdat denktanks hun bevindingen en meningen gewoonlijk naar buiten brengen. Dit is gewoonlijk de raison d’être van denktanks.

2014 of 2015 het Institute for Statecraft heeft als nevenstichting het Integrity Initiative opgericht. Het officiële doel van het Integriteitsinitiatief was het bestrijden van Russische propaganda, desinformatie en nepnieuws.

Lastercampagne tegen oppositieleiders

2018In het Verenigd Koninkrijk waren er schandalen rond Jeremy Corbyn, de leider van de oppositiepartij Labor. Hij stond kritisch tegenover de NAVO en had een goede kans om de volgende verkiezingen te winnen. Daarom begon een gecoördineerde mediacampagne, die de gebruikelijke beschuldigingen omvatte, d.w.z. antisemitisme en dergelijke. De oppositie tegen Corbyn werd zo groot dat een vooraanstaande Britse generaal 2019 schaamteloos in de media dreigde met een coup voor het geval Corbyn de verkiezingen zou winnen.

Zoals eind 2018 bekend werd, zat (onder andere?) het Integrity Initiative achter de campagne tegen Corbyn. Het explosieve hieraan was dat het Integrity Initiative werd gefinancierd door Statecraft, terwijl het Institute for Statecraft op zijn beurt met vele miljoenen werd gefinancierd door de Britse regering:

“En toch wordt het gefinancierd voor een bedrag van 2,2 miljoen pond door het ministerie van Buitenlandse Zaken, met aanvullende financiering van het ministerie van Defensie, het Britse leger, de NAVO, het Litouwse ministerie van Defensie, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en zelfs Facebook.”

In gewoon Nederlands betekent dit dat de Britse regering Brits belastinggeld en geld van andere NAVO-landen heeft gebruikt om een lastercampagne te voeren tegen de oppositieleider, die in de peilingen te kritisch was over het systeem en de NAVO en zich meer wilde concentreren op sociaal beleid. Dit was een schandaal op gelijke voet met het beroemde Watergate-schandaal.

Maar het schandaal bleef onder het tapijt, de media vonden het niet nieuwswaardig, maar bleven Corbyn maar afhameren totdat hij uiteindelijk zijn functie als partijvoorzitter neerlegde.

De vraag.

Zoals ik al zei, opereren het Institute for Statecraft en zijn dochteronderneming Integrity Initiative uiterst geruisloos en is er vrijwel niets over hen bekend, ondanks het feit dat ze door de Britse staat voor miljoenen worden gefinancierd. Dit roept vragen op.

Gezien het officiële doel van het Integrity Initiative, namelijk het aanpakken van Russische propaganda, zou men verwachten dat de organisatie een website heeft, veel aan public relations doet, enzovoort. Maar er gebeurt niets van dien aard.

We hebben een denktank die is opgericht door een NAVO-man, gefinancierd door de militairen van verschillende NAVO-landen, die met dit geld en deze connecties een organisatie opzet om de Russische propaganda te bestrijden, terwijl hij vrijwel volledig onzichtbaar blijft. De conclusie dat het om een organisatie van de Britse inlichtingendiensten gaat, ligt dus zo voor de hand dat ik op deze vraag een vrij hoge gok zou wagen.

De hack

In november 2018 heeft anonymous het Integrity Initiative gehackt, interne documenten gestolen en deze in december 2018 gepubliceerd (zie hier en hier). De echtheid van de documenten werd bevestigd door het Integrity Initiative. De Britse regering was echter niet al te creatief en sprak (dit is routine wanneer schandalen in het Westen openbaar worden) van een Russische hacking-aanval.

Hoewel de documenten zeer explosief waren, vonden de Westerse media het niet nodig om dit te melden. Het eerste belangrijke bericht verscheen op het Engelstalige portaal The Grayzoone. In Duitsland hebben slechts enkele alternatieve media zoals de Nachdenkseiten er lange artikelen over gepubliceerd.

RT-Deutsch heeft er destijds ook uitvoerig over bericht en onder meer een vrij duidelijk verband aangetoond van het Integrity Initiative met Bellingcat en Julian Röpcke van de Bild-Zeitung. Het Integriteitsinitiatief heeft een goed netwerk met de belangrijkste media om de anti-Russische propaganda waarvoor het is opgericht, onder de bevolking te verspreiden. Maar omdat dit werd gemeld door RT-German, was het natuurlijk alleen Russische propaganda en stelde niemand verdere vragen.

De “kwaliteitsmedia” negeerden dit alles, terwijl manipulatie in de media juist op dat moment het grote probleem was in Duitsland. Precies op hetzelfde moment, in december 2018, werd Claas Relotius ontmaskerd, en de media stonden vol met artikelen waarin stond dat dergelijke gemanipuleerde artikelen niet mochten bestaan.

Maar het feit dat tegelijkertijd een heel netwerk van manipulatoren was ontmaskerd, waarvan de media de verhalen graag overnamen, werd voor hun lezers volledig verzwegen.

De propagandaclusters

Uit de door anonymous gepubliceerde documenten bleek waarom het Integriteitsinitiatief zo samenzweerderig te werk ging. Hun taak was het vormen van clusters van anti-Russische propagandisten in de landen van de EU, die naar behoefte konden worden gecontroleerd en gebruikt voor propagandadoeleinden. Deze clusters in de landen werden gecoördineerd door een medewerker van de respectieve Britse ambassade.

Uit de documenten kon men bijvoorbeeld vernemen dat in de volgende landen reeds clusters actief waren: Frankrijk, Griekenland, Duitsland, Italië, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Servië en Spanje. Verdere clusters waren gepland in de volgende landen: Oostenrijk, Bulgarije, Canada, Estland, Georgië, Letland, Malta, Moldavië, Montenegro, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Zweden, Zwitserland en de VS.

Een ondergrondse propaganda-organisatie, gefinancierd door verschillende NAVO-landen en blijkbaar geleid door de Britse inlichtingendienst, was dus opgepakt om de publieke opinie in vrijwel het gehele Westen te beïnvloeden. Maar waren er protesten vanwege de duidelijke inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van de betrokken landen? Was er een ophef in de media?

Nee, dit alles werd onmiddellijk weer onder het tapijt geveegd.

De Duitse Cluster

Ik zal hier slechts twee namen van de Duitse Cluster behandelen. Als u geïnteresseerd bent in alle details van het Duitse cluster, raad ik u dit artikel uit de Nachdenkseiten aan, dat er uitvoerig op ingaat. Daar kunt u vernemen door wie het Duitse cluster werd geleid, welke (voormalige) Britse MI6-agent de leidende officier van dit hoofd was, en welke connecties dit hoofd had, o.a. zeer nauwe banden met de RAND-Corporation, die maar al te bekend is bij de regelmatige lezers van de Anti-Spiegel.

Als een van de vooraanstaande leden van het Duitse cluster werd de voormalige groene politica Marieluise Beck genoemd, die samen met haar man Ralf Fücks sinds 2017 de transatlantische en neoliberale denktank “Zentrum Liberale Moderne” (Libmod) leidt en in de media altijd haar zegje mag doen wanneer bijzonder radicale anti-Russische citaten worden gebruikt. Een ander stokpaardje van Beck en haar man is Oekraïne, maar zij zijn niet al te kieskeurig als het om de waarheid gaat, zoals ik hier heb aangegeven . Onlangs nog haalden de twee de krantenkoppen toen zij een bezoek brachten aan Kiev en voor elke camera anti-Russische leuzen spraken.

Wat echter bijzonder interessant is, is dat Boris Reitschuster al vanaf het begin van de werkzaamheden van het Integriteitsinitiatief werd genoemd als kandidaat voor Duitsland. In een document staat letterlijk (hoewel de Britten zijn achternaam verkeerd hebben gespeld):

“In Duitsland zou het goed zijn om Boris Reitschuler op te nemen. Hij is goed met Poetin”

Reitschuster had tegen die tijd verschillende boeken gepubliceerd waarin hij Poetin demoniseerde. Het zal voor het Integrity Initiative niet al te moeilijk zijn geweest om Reitschuster tot medewerking over te halen.

Boris Reitschuster

Reitschuster stond van 1999 tot 2015 aan het hoofd van het Moskouse bureau van Focus en was een van de meest radicale anti-Russische journalisten in Moskou in die tijd. In mijn boek over de Oekraïne-crisis 2014 heb ik aangetoond dat Reitschuster enkele anti-Russische berichten, die vervolgens in Focus werden verspreid, vrijelijk heeft verzonnen. Als het erom ging Rusland, en met name het beleid van Poetin, te demoniseren, was Reitschuster zeer creatief en vond hij de waarheid nogal verontrustend.

2015, d.w.z. in het jaar waarin het Integriteitsinitiatief met zijn werkzaamheden begon, gingen Reitschuster en Focus uit elkaar. Over de redenen van de splitsing is tot op heden niets bekend. In die tijd schreef Reitschuster op zijn blog over de scheiding van Focus:

“Ik heb het jaren geleden opgebouwd 16; het was een opwindende, verrijkende tijd die me veel heeft gegeven. Nieuwe ervaringen, nieuwe horizonten, en vooral nieuwe vrienden. Velen hier ook. Het is moeilijk om afscheid te nemen. Het is het einde van een tijdperk van leven. Maar ook een nieuw begin. Ik kijk uit naar nieuwe ervaringen, nieuwe horizonten – en nieuwe vrienden.”

In de veronderstelling dat Reitschuster betrokken raakte bij het Integrity Initiative, was dit een zeer eerlijk blogbericht. Vandaag staat het bericht niet meer op zijn site, maar het is nog steeds beschikbaar in het Internet Archive, de link kan hier gevonden worden.

Wat Reitschuster verder leefde van 2015 is niet bekend. Zijn site was toen nog onbekend, zijn boeken verkochten vrij goed, maar aangezien ik zelf boeken schrijf, weet ik dat men daar niet alleen van kan leven. Verschillende transatlantische media waren echter zo vriendelijk gastartikelen te publiceren.

Als u zoekt, vindt u commentaren en artikelen van zijn hand in de FAZ, The European, Washington Post, Guardian en andere. In zijn commentaren heeft hij als “Rusland-deskundige” anti-Russische verhalen verspreid. Maar zelfs van een paar gastartikelen per jaar kan men niet leven.

De nieuwe rol van Reitschuster?

Er zijn mensen en portalen in de media die ik “onderzeeërs” noem. Dit zijn portalen die rondspoken tussen de alternatieve media, maar in feite transatlantisch zijn. Ik kan hier niet de voorbeelden noemen waarvan ik uit de eerste hand kennis heb, omdat de informatie mij door insiders werd doorgegeven. Als ik het zou publiceren, zou het misschien mogelijk zijn na te gaan van wie in welke redactie ik de informatie heb gekregen.

“Onderzeeërs” bij de alternatieve media hebben tot doel een publiek te bereiken dat reeds “verloren” is voor de mainstream media. Daarom zijn de “onderzeeërs” op de meeste punten zeer kritisch, maar op bepaalde punten zitten zij “volledig op één lijn” met de transatlantici, zodat zij de transatlantische verhalen kunnen uitdragen naar het alternatieve mediapubliek dat anders buiten het bereik van de NAVO-propaganda valt.

Boris Reitschuster gedraagt zich precies als zo’n “onderzeeër”. Tijdens de Coronaperiode is zijn site waarschijnlijk de meest bezochte site van de alternatieve media geworden en heeft hij de critici van de Coronamaatregelen opgepikt die zich juist in afkeer van Tagesschau, Spiegel en alle andere “kwaliteitsmedia” hebben afgekeerd. En hoewel hij voorbeeldige journalistiek heeft geleverd over de kwestie Covid-19, is hij zijn publiek – in de geest van het Integriteitsinitiatief – regelmatig de transatlantische verhalen en vooral het boemanbeeld van Rusland blijven voorhouden.

Hij heeft precies gedaan wat het Integriteitsinitiatief zich ten doel heeft gesteld: hij heeft anti-Russische propaganda gemaakt en onder de aandacht gebracht van de mensen die deze anders niet meer zouden hebben bereikt.

Dat Reitschuster voor het Integriteitsinitiatief werkt is niet bewezen, maar feit is dat het hem in interne documenten heeft genoemd als een veelbelovende kandidaat. Het is ook een feit dat zijn afscheiding van Focus samenvalt met de oprichting van het Integrity Initiative en dat niet bekend is waar Reitschuster na zijn afscheiding van Focus op heeft geleefd. En voeg daaraan toe dat hij sinds 2020 precies doet wat het Integrity Initiative wil: hij draagt hun propaganda uit naar de delen van de samenleving die voor de mainstream media verloren zijn gegaan.

En er is nog iets: aan het begin van de pandemie had Ken Jebsen het grootste bereik bij de kritische media. Weet je nog hoe Ken Jebsen toen door de media werd afgeslacht?

Reitschuster had daarna een groter bereik dan Ken Jebsen ooit had, maar Reitschuster werd niet door de media afgeslacht, zelfs zijn YouTube-kanaal bestaat nog. Hij had wel een paar problemen, zoals kortdurende schorsingen en dergelijke, maar dat was allemaal niet blijvend, terwijl Ken Jebsen voorgoed vernietigd is.

De gevolgen

Reitschuster die de pro-NAVO en anti-Russische verhalen in de alternatieve media lezerspubliek duwde was succesvol, zoals we vandaag zien. Terwijl de lezers van de alternatieve media in de tijd van Corona grotendeels verenigd waren, loopt er nu een diepe kloof door het publiek. Ik ervaar dit bij NuoViso, waar de jongens veel vervelende e-mails krijgen van een deel van hun publiek omdat ze nog steeds met mij, de “Poetin-trol”, werken, terwijl het andere deel van het NuoViso-publiek de Tacheles-programma’s die ik met Robert Stein doe, echt viert. Men kan medelijden hebben met Frank Höfer, de baas van NuoViso, want wat hij ook doet, hij krijgt vervelende e-mails van een deel van zijn publiek.

Nu blijkt immers dat de meerderheid van de “woke” mensen kritisch is en niet erg ontvankelijk voor propaganda. Sinds Rusland met zijn interventie in Oekraïne is begonnen en Reitschuster alle terughoudendheid van zich heeft afgegooid en vanuit Moskou weer in zijn oude rol is teruggekeerd, is zijn pagina wat de klikcijfers betreft in een vrije val terechtgekomen. In januari had zijn site volgens Similarweb nog een ongelooflijke 7,3 miljoen hits, in maart waren het er nog maar 4,9 miljoen, de cijfers voor april zijn nog niet beschikbaar. Maar dat is een daling van 20 procent in twee maanden, dat moet je eerst voor elkaar zien te krijgen.

De anti-spiegel heeft zich in de tegenovergestelde richting ontwikkeld. In januari had mijn pagina een miljoen views, in maart waren het er al 2,5 miljoen.

Persoonlijk commentaar

Ik zeg altijd dat ik niet over andere collega’s praat, maar met hen. Ik doe niet mee aan moddergooien in het openbaar. Als iemand iets slechts over mij wil schrijven, laat hem. Ik wil met anderen praten, niet over anderen.

Dat geldt ook voor Reitschuster. Ongeveer een jaar geleden sprak ik hem aan de telefoon en hij was heel sympathiek tegen mij. Ik heb hem toen voorgesteld een discussie op YouTube tussen ons te houden, zodat onze lezers onze argumenten voor en tegen Rusland en zijn beleid konden beluisteren en vergelijken. Hij heeft niet geweigerd, maar hij was het er ook niet mee eens.

Ik heb in de afgelopen weken veel mails van lezers ontvangen die zowel Reitschuster als mij om een dergelijke discussie hebben gevraagd. Ik heb ze beantwoord, ook al kan ik (door de enorme hoeveelheid mails die ik krijg) meestal niet meer antwoorden op mails. Ik heb hen allen geantwoord dat ik reeds lang een dergelijke discussie heb voorgesteld, maar dat Reitschuster het daar niet mee eens is. Ik weet dus dat hij veel mails heeft gekregen waarin hem dit wordt verteld. Desondanks nam hij geen contact op.

Daarom maak ik hier een uitzondering op mijn regel om niet over collega’s bij de alternatieve media te praten, want hij weigert helaas te praten.

Ik herhaal het: Het is niet bewezen dat Reitschuster voor het Integrety Initiative werkt, maar alles wijst er wel op.

Ik eis van niemand dat hij zijn inkomen bekendmaakt, maar ik ben altijd bereid een beëdigde verklaring te ondertekenen dat ik voor mijn werk nooit geld heb ontvangen van de Russische staat (of een andere Russische organisatie). Bij sommige gelegenheden zijn reiskosten en andere onkosten vergoed, bijvoorbeeld wanneer ik was uitgenodigd om op een conferentie te spreken, maar ik heb nooit geld ontvangen voor de toespraken.

Ik leef van de auteursvergoedingen voor mijn boeken, van de reclamebanner op mijn site en van donaties van lezers. Dat is alles. Ik sla altijd aanbiedingen af om voor geld een artikel op mijn site te publiceren of zelfs om voor geld over een bepaald onderwerp op mijn site te schrijven.

Ik vraag me af of Boris Reitschuster bereid is een beëdigde verklaring te ondertekenen waarin hij verklaart dat hij sinds 2015 geen geld heeft ontvangen van een overheidsinstantie, denktank of stichting en dat hij de publicatie van artikelen niet met anderen (voor geld) coördineert?

In mijn nieuwe boek “Inside Corona – The Pandemic, the Network and the Backers – The Real Goals Behind Covid-19” gebruik ik uitgebreide analyses van uitgelekte gegevens om aan te tonen hoe de pandemie door verschillende organisaties in verschillende fasen werd voorbereid, waarbij de actieve voorbereidingsfase rond 2016/2017 begon. Daarnaast laten de gegevens ook zien welke overkoepelende doelen deze organisatoren nastreven en hoe de pandemie voor hen de weg vrijmaakt om deze doelen te bereiken.

Het boek is momenteel verschenen en kan exclusief hier rechtstreeks besteld worden via J.K. Fischer Verlag.

Klik hier voor het nieuwe boek

” Lees verder

%d bloggers liken dit: