DE POLITIESTAAT DDR NEDERLANDEN – commonsensetv.nl

de-politiestaat-ddr-nederlanden-–-commonsensetv.nl

08-05-22 08:29:00,

Laatst las ik een boek waarin dataverzameling een grote rol speelde. De bottom line? Alle gegevens die u kunt verzinnen over uw persoon zijn ergens opgeslagen. Hetzij bij overheden, bij bedrijven of beiden.

Veel van uw gegevens worden verzameld en opgeslagen door zogenaamde dataminers, gegevensverzamelaars. In eerste instantie denken de meeste mensen dan aan commerciële verzamelaars zoals Google, FB, YouTube en meer van soortgelijke boven de wet opererende bedrijven. Zij verzamelen gegevens voor financieel gewin door ze door te verkopen. Dat doen ze via internet. Een heel eenvoudige vorm is de advertenties die u op een website ziet verschijnen. U heeft gekeken naar een nieuwe auto van merk X en plots verschijnen er advertenties van merk X op andere sites die u bezoekt. De cookies in je internetbrowser zorgen daarvoor. FB heeft zelfs geprobeerd de biometrische kenmerken van uw gezicht te stelen.

Maar ook de camera’s die in bijna alle supermarkten en bouwmarkten hangen, verzamelen uw gegevens. Dat bord dat de camera’s er hangen voor ‘uw en onze veiligheid’ is klinkklare onzin. Die camera’s hangen er om uw koopgedrag te analyseren aan de hand van uw bewegingspatroon. Ook hoe vaak u komt, wat u koopt, wordt keurig opgeslagen wanneer u digitaal afrekent of een klantenkaart heeft. De Autoriteit Persoonsgegevens stak in 2021 een stokje voor de plannen van supermarkten u automatisch te identificeren via gezichtsherkenning.

Moderne auto’s zijn niet meer dan rijdende computers op vier wielen. Uw gehele rijgedrag wordt opgeslagen. Hoe vaak u de auto gebruikt, wanneer u de auto gebruikt, hoeveel ritjes van x kilometer, hoe hard u rijdt, hoe vaak u gas op de plank geeft, alles wordt geregistreerd. Verzekeraars eisen (!) soms dat een leaseauto wordt voorzien van registratieapparatuur met gps waarmee zij het rijgedrag kunnen uitlezen om zo de hoogte van de premie te bepalen.

Dit zijn nog maar een paar voorbeelden hoe uw gegevens verzameld worden. Of u dat allemaal oké vindt, of uw privacy daar niet mee geschaad wordt, is al die bedrijven een rotzorg. Vaak staat er in de kleine lettertjes van zo’n multinational dat u met het gebruik van het product of het betreden van de zaak, automatisch instemt met dergelijke onderhandse praktijken.

Maar niet alleen multinationals kunnen er wat van.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: