De gevaren van Central Bank Digital Currency: ‘Als u een ongewenst persoon bent, kan men u laten verhongeren’ – Café Weltschmerz

de-gevaren-van-central-bank-digital-currency:-‘als-u-een-ongewenst-persoon-bent,-kan-men-u-laten-verhongeren’-–-cafe-weltschmerz

09-05-22 02:34:00,

Wat is digitaal geld nu eigenlijk? Wat zijn de voor- en nadelen ervan? Wie controleert de controleurs? Follow The Money schreef een uitgebreid stuk over digitaal geld (Central Bank Digital Currency, CBDC) dat de Europese burger moet behoeden voor roekeloze commerciële banken. Maar is het medicijn niet erger dan de kwaal? ‘Als u een ongewenst persoon bent, kan men u laten verhongeren. Het maakt natuurlijk uit wie er aan de  macht is, maar u bent het in elk geval niet.’

Allereerst: wat ís digitaal geld? Met de pinpas betaalt de burger toch al digitaal, en de maandelijkse  energierekening verloopt toch ook via de computer? Schaamte is nergens voor nodig, iedere gewone sterveling verdwaalt in economisch jargon en houdt het al snel voor gezien. Alsof het de economen daarom te doen is.

Centraal versus commercieel

Jannes van Roermund van Follow the Money neemt de lezer bij de hand en legt uit: ‘Een CBDC is niets anders dan een digitale munt van de centrale bank, dezelfde instantie die onze (cash) munten en bankbiljetten uitgeeft. Alleen: de digitale pendant van contant geld bestaat nog niet. Intussen geldt: cash betalen doen we steeds minder. Tegenwoordig gebruiken we voor bijna alle transacties – pinnen, chippen, overschrijvingen en Tikkies – het saldo op onze bankrekening (ons ‘deposito’). We betalen dan weliswaar digitaal, maar anders dan bij muntgeld wordt dat ‘digitale deposito’ niet door de centrale bank gestut.’

Cash is dus dat geld dat door de centrale bank wordt gereguleerd, terwijl de meeste transacties via een commercieel banksysteem verlopen. De commerciële banken kunnen daar onverantwoord mee omgaan (lees: speculeren met grote risico’s, ongekende waarde creëren, spelen met rentes ten koste van de consument etc.) en daar zal de burger vroeg of laat de pijn van ondervinden. Komt de bank echter in de problemen, dan is daar de staat die klaarstaat om de klappen op te vangen.

Een raar systeem, want de bank krijgt dus wel de lusten maar niet de lasten. Een moral hazard (een gangbaar begrip in de financiële wereld over de consequenties van financieel beleid, red.) ontbreekt. Wat als we nu eens niet zo afhankelijk zouden zijn van commerciële banken voor het betalingsverkeer en het bewaren van ons geld?

Vrijheid

Juist. Met een CBDC zou de burger kunnen kiezen voor een stabiele beheerder en distributeur van zijn geld,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: