EZAZ.NL:ㅤWaarom de Azov-staalfabriek strijdtoneel is

ezaz.nl:ㅤwaarom-de-azov-staalfabriek-strijdtoneel-is

10-05-22 04:00:00,

Bij elke oorlog is economie nooit ver weg. Alle gecommuniceerde intenties om volkeren te beschermen, te bevrijden of democratieën te herstellen ten spijt, de meeste hete conflicten gaan over strategische militaire posities en economie. Dat is in het huidige conflict niet anders. Maar waarom is er zo’n hevige strijd gaande over de Azov-staalfabriek in het Oost-Oekraïense Mariupol? Een kijkje achter de economische belangen van een van de grootste staalfabrieken van de wereld.

Foto: GMK Center

De verbeten strijd om Mariupol

Met rond de 430.000 inwoners zou Mariupol in het zuidoosten van Oekraïne geen belangrijke stad zijn geweest als er niet de grootste staalfabrieken van Oekraïne zouden zijn gevestigd. Een ervan is de Illich Iron & Steel Works. De andere nu belegerde Azov-staalfabriek behoort tot de grootste in zijn soort van de wereld. Eigelijk is deze stad een grote staalfabriek.

De fabriek werd in 1930 gebouwd in de tijd van de Sovjet-Unie. De lokatie aan de Zee van Azov werd gekozen vanwege de makkelijk aan- en aanvoer over zee. In 1933 begon de productie van staal, maar het duurde niet lang tot de NAZI’s in 1941 het Oekraïense deel van de toenmalige Sovjet-Unie binnenvielen en de fabriek voortijdig door de arbeiders van machines werd ontdaan om te voorkomen dat zij in handen van de Duitse troepen zouden vallen. Uiteindelijk zouden de NAZI’s ook Mariupol bereiken en de fabriek in 1943 gedeeltelijk in de as leggen.

 » Lees verder op EZAZ.NL

%d bloggers liken dit: