Het Oekraïense leger door de ogen van buitenlandse hulptroepen: corruptie, chaos en amateurisme – Café Weltschmerz

het-oekraiense-leger-door-de-ogen-van-buitenlandse-hulptroepen:-corruptie,-chaos-en-amateurisme-–-cafe-weltschmerz

10-05-22 02:25:00,

Oekraïense soldaten die flirten met de dood wanneer ze hun loopgraaf verruilen voor een sigaretje, materieel dat nooit aankomt op de plek van bestemming en soldaten die aan de haal willen gaan met Amerikaanse wapenleveranties. Het beeld van een land dat zich door een goede organisatie en onverzettelijke spirit kan meten met de grootste natie ter wereld, strookt niet met de verhalen van buitenlandse militaire vrijwilligers die er vochten. ‘Je moest iemand kennen die iemand kende, die je vertelde dat je in zo’n oude kapsalon een AK-47 kon krijgen.’

Het is een cliché geworden: de waarheid sneuvelt in een oorlog als eerste. Westerse media schetsen een beeld van een president die als eerste onder gelijken meevecht met zijn landgenoten en die strijd alleen onderbreekt om een buitenlands parlement toe te spreken. Zo’n land is toch wel heel bijzonder… iedereen die kán vechten, verzet zich tegen een brute Russische invasie. Wat een moed: klein maar met een puur hart; Goliath die zich verzet tegen David. Het vrije volk tegen de barbaren. Met dank aan onder andere reclamebureau Banda.

Winnende hand

Over de militaire ontwikkelingen krijgen mensen in het Westen ook grotendeels hetzelfde verhaal voorgeschoteld door vele Rusland/militaire duiders: de Russen hadden niet zoveel tegenstand verwacht. Ze zijn teleurgesteld in de vorderingen, de materiële en menselijke verliezen worden groter en de onrust onder het Russische volk neemt toe. Dat het ook mogelijk is om te kiezen voor een andere aanpak dan die van (het Amerikaanse) ‘shock and awe’, wordt maar zelden overwogen. In plaats van een snelle inval met veel munitie uit de lucht en het platleggen van de communicatie- en elektriciteitsnetwerken, kiezen de Russen mogelijk voor een andere strategie. Zo min mogelijk burgerslachtoffers en controle in de Donbas-regio, als het moet met geduld. Althans, dat is een versie van de waarheid.

In Oekraïne wisten ze in korte tijd en met weinig middelen, tegenstand te bieden aan een grote legermacht. Met nog meer wapens, zouden ze de strijd kunnen winnen, benadrukt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky keer op keer. Buitenlandse ‘helden’ die mee willen vechten, zijn ook meer dan welkom. Die boodschap trekt mensen uit de hele wereld aan. Zo ook de Canadese sluipschutter ‘Wali.’ Hij en andere buitenlandse strijders trokken naar het Oost-Europese land om ‘voor vrijheid en tegen tirannie’ te vechten.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: