Als de VS vrede in Oekraïne wilden

als-de-vs-vrede-in-oekraine-wilden

11-05-22 11:30:00,

Terwijl wij naar de rand van een nucleair armageddon glijden terwijl Bono en de Edge U2 liedjes spelen in Kiev, is het waarschijnlijk de moeite waard om even de aandacht te vestigen op de manier waarop deze oorlog voorkomen had kunnen worden. De V.S. hadden eenvoudigweg militaire bescherming kunnen toezeggen aan Volodymyr Zelensky tegen de extreem-rechtse extremisten die dreigden hem te lynchen als hij het vredestichtende beleid zou voeren waarvoor hij tot president gekozen was, schrijft Caitlin Johnstone.

Voor alle duidelijkheid, wat wij hier uitspoken is volledig een fantasie. Wij stellen ons voor wat er gebeurd zou zijn als de VS beloofd hadden de Oekraïense regering te beschermen tegen een ondemocratische gewelddadige omverwerping door fascisten, in plaats van een afschuwelijke proxy-oorlog te voeren. Daarin stellen wij ons ook een wereld voor waarin de regering van de V.S. handelt in het hoogste belang van allen, in plaats van voortdurend te werken aan de overheersing van de planeet, hoeveel waanzin en wreedheid zij de mensheid ook aandoet. Dat zou een wereld zijn waarin de V.S. niet de stappen hadden ondernomen die zij al vele jaren onderneemt om deze proxy-oorlog te orkestreren.

Met dat uit de weg, is het gewoon een simpel feit dat voor een fractie van de militaire vuurkracht die de V.S. nu in Oekraïne stort, zij de hele oorlog had kunnen voorkomen door eenvoudigweg de Oekraïense democratie te beschermen tegen de ondemocratische impulsen van de ergste mensen in dat land.

Op de vraag van Katrina vanden Heuvel van The Nation vorige maand wat volgens hem Kiev ervan weerhoudt een vredesakkoord met Rusland te ondertekenen, antwoordde John Mearsheimer, wiens analyse van dit conflict al vele jaren profetisch is, als volgt:

“Ik denk dat Zelensky, toen hij zich kandidaat stelde voor het presidentschap, heel duidelijk gezegd heeft dat hij met Rusland een regeling wilde uitwerken die een einde zou maken aan de crisis in Oekraïne, en hij heeft gewonnen. En wat hij toen probeerde te doen was toe te werken naar de uitvoering van het Minsk II-akkoord. Als u het conflict in Oekraïne wilde beëindigen, dan moest u Minsk II uitvoeren. En Minsk II betekende dat u de Russischtalige en etnisch Russische bevolking in het meest oostelijke deel van Oekraïne,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: