EU: lidstaten moeten zich garant stellen voor tien miljard euro schuld voor Oekraïne

eu:-lidstaten-moeten-zich-garant-stellen-voor-tien-miljard-euro-schuld-voor-oekraine

11-05-22 10:30:00,

Om economisch het hoofd boven water te houden, heeft Oekraïne de komende drie maanden zo’n 15 miljard euro nodig, ofwel vijf miljard euro per maand. Dit geld moet gebruikt worden om pensioenen uit te betalen, de zorg voor ontheemden te verzekeren of andere oorlogsgerelateerde kosten te regelen. De VS hebben toegezegd in de komende drie maanden een derde van de financiële behoeften van Oekraïne te zullen betalen, en de Europese Unie zal de resterende twee derden voor haar rekening nemen, volgens een bericht in het tijdschrift “Politico”.

Zoals “Politico” schrijft, daarbij diplomaten aanhalend, is de EU-Commissie van plan het geld voor Kiev bijeen te brengen in de vorm van een gezamenlijke EU-schuld. De door de Europese Commissie aangegane schulden zouden dan door de lidstaten worden gegarandeerd. “Dit is vergelijkbaar met het zogenaamde SURE-programma dat tijdens de pandemie gebruikt werd om fondsen te werven voor de kortstondig werklozen, zeiden de diplomaten,” meldt Politico. De Commissie vroeg toen om garanties van 25 miljard euro om 100 miljard euro op te halen, bericht Unser-mitteleuropa.com.

Het plan van de EU-Commissie is niet zonder controverse. Want sommige landen, waaronder Duitsland, Oostenrijk en Griekenland, hebben de Commissie opgeroepen om alternatieve financieringsmogelijkheden te bieden voordat zij op 18 mei haar plan presenteert. In ieder geval wil het Franse voorzitterschap de zaak eind mei ter discussie stellen, zodat de staatshoofden en regeringsleiders erover kunnen debatteren.

Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven. OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

EU-technocaat Timmermans eist dat het gepeupel Oekraïne moeten “steunen” door minder te douchen en hun kleren niet te wassen

Lees meer over:  » Lees verder

%d bloggers liken dit: