EZAZ.NL:ㅤOekraïne beperkt doorvoer Russisch gas naar Europa

ezaz.nl:ㅤoekraine-beperkt-doorvoer-russisch-gas-naar-europa

10-05-22 10:48:00, Foto: Pixabay

Vanaf vandaag 7:00 uur zal Oekraïne eenderde van het Russische aardgas dat het naar Europa doorvoert, niet meer doorlaten. Reden zou zijn dat het verdeelstation, dat in het oosten van Oekraïne ligt, nu in Russisch handen is. De Russische energiegigant GAZPROM zegt geen problemen met Oekraïne te hebben.

Gas Transit Services of Ukraine (OGTSU) heeft dinsdag gezegd uit overmacht te handelen omdat het onmogelijk zou zijn om de doorvoer van gas via een verbindingspunt en compressorstation in het Lugansk-gebied voort te zetten. Aangezien het personeel van OGTSU “geen operationele en technologische controle kan uitoefenen” over het aansluitingspunt Sokhranovka en het compressiestation Novopskov, kan het bedrijf zijn contractuele verplichtingen niet blijven nakomen, aldus het bedrijf.

Eerder na de afscheiding van Oekraïne van Rusland deed zich een vergelijkbare situatie voor. Ook toen wentelde Oekraïne een dispuut over de aardgasprijs met GAZPROM af op Europa dat toen met lage gastoevoer kwam te zitten. Toen werd de gedachte geboren om een leiding van Rusland naar Duitsland, de grootste afnemer, door de Oostzee aan te leggen. Dat werd Nord Stream, met een voormalig Duitse kanselier als projectdirecteur: Gerhard Schröder.

De VS is altijd tegen deze pijplijn geweest. Bij de aanleg van Nord Stream II heeft zij het Zwitserse bedrijf Nord Stream AG zo onder druk gezet dat zij de aanleg in het zicht van de haven, de pijplijn was bijna klaar, moest staken. Rusland nam toen de laatste kilometers voor haar rekening.

 » Lees verder op EZAZ.NL

%d bloggers liken dit: