BREAKING NEWS: Rusland “SANCTIONEERT” Yamal-Europa pijpleiding in Polen – GEEN AARDGAS!

breaking-news:-rusland-“sanctioneert”-yamal-europa-pijpleiding-in-polen-–-geen-aardgas!

12-05-22 07:47:00, Foto ter illustratie. Rusland heeft blokkerende sancties opgelegd aan het Poolse bedrijf EuRoPol Gaz S.A., dat eigenaar is van het Poolse gedeelte van de Yamal-Europe aardgaspijpleiding, op grond van een resolutie van de Russische regering van 11 mei, gepubliceerd op het officiële webportaal van juridische informatie, bericht Hal Turner.

Elke transactie met deze entiteiten is verboden. Los daarvan verbiedt het document het binnenvaren van Russische havens, betalingen en effectentransacties. Kortom, Polen krijgt geen aardgas meer uit Rusland.

Het Russische Ministerie van Financiën krijgt de bevoegdheid om tijdelijk toestemming te verlenen voor bepaalde transacties met de gesanctioneerde entiteiten.

De lijst van rechtspersonen is door de Russische regering vastgesteld om te voldoen aan het presidentieel decreet van 3 mei 2022, getiteld “Over het opleggen van speciale economische maatregelen in antwoord op de onvriendelijke acties van bepaalde buitenlandse staten en internationale organisaties.”

Eind april heeft Polen sancties opgelegd aan Gazprom . De beperkingen houden in dat de rechten op aandelen en andere effecten van EuRoPol Gaz en dividendbetalingen bevroren worden.

De meer dan 2.000 kilometer lange Yamal-Europe pijpleiding van Torzhok naar Frankfurt (Oder) bereikte in 2006 de nominale jaarcapaciteit van 33 miljard kubieke meter. Het Poolse gedeelte beslaat 683 kilometer pijpleiding en vijf compressorstations en is eigendom van de joint venture EuRoPol Gaz en wordt beheerd door een aparte Poolse beheerder van het gastransmissiesysteem, Gaz System.

In zijn commentaar op de situatie in de JV van december jl. zei de Russische president Vladimir Poetin: “Wij hebben daar 45% in handen van Gazprom. Maar de Poolse kant heeft ons aan de kant geschoven van het beheer van dit systeem.”

Naast de inbreuk op de rechten van Gazprom in de EuRoPol Gaz JV, is het Poolse staatsbedrijf PGNiG een van de voornaamste tegenstanders van de Russische Nord Stream 2 gaspijpleiding geworden.

Rusland voorziet momenteel in ongeveer 55 procent van de jaarlijkse vraag van Polen van ongeveer 21 miljard kubieke meter gas.

Een andere pijpleiding, de Baltic Pipe genaamd, is een aardgaspijpleiding in aanbouw tussen de Noorse sector van de Noordzee en Polen. Het is een strategisch infrastructuurproject om een nieuwe corridor voor de gasvoorziening tot stand te brengen.

Wanneer zij in oktober 2022 klaar is, zal zij aardgas van de Noordzee via Denemarken naar Polen vervoeren.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: