NY Times verschuift pro-oorlogsnarratief, documenteert mislukking van VS in Oekraïne

ny-times-verschuift-pro-oorlogsnarratief,-documenteert-mislukking-van-vs-in-oekraine

13-05-22 07:21:00,

De New York Times heeft een taak te vervullen – en zij heeft die taak de afgelopen maanden spectaculair goed vervuld. The Times is, naar de mening van deze schrijver, de leider in het uitspellen van het VS-narratief over de oorlog in Oekraïne, een narratief dat bedoeld is om het moreel hoog te houden, de oorlog een hoog moreel doel te geven en de onnoemelijke miljarden te rechtvaardigen die uit de zakken van de belastingbetalers vloeien in Joe Biden’s proxy oorlog tegen Rusland. Dag in dag uit heeft de Times op bladzijde na bladzijde met woord en beeld iedereen, ook politici en lager niveau opiniemakers, precies geïnstrueerd wat men over de oorlog in Oekraïne moest denken, schrijft John V. Walsh.

Wanneer de Times dus zegt dat het niet goed gaat met de VS en hun man in Kiev, Volodymyr Zelensky, is dat een soort man bijt hond verhaal. Het vertelt ons dat sommige waarheden van ongemakkelijk naar onloochenbaar zijn gegaan. Dat was het geval met het artikel op pagina 1 van 11 mei, met als kop “De Russen hebben een groot deel van het Oosten in handen, tegenslagen daargelaten.”

Zelfs als die anti-narratieve kop de bittere waarheid verzacht. De eerste alinea van het verhaal bekent meer, en stelt: “Wat in de dagelijkse gevechten wordt verdoezeld, is de geografische realiteit dat Rusland terrein heeft gewonnen.” Niet “terrein houden” maar “terrein winnen”. Niet bepaald een morele opkikker.

The Times gaat verder, “Het Russische Ministerie van Defensie zei dinsdag dat zijn troepen in Oost-Oekraïne opgerukt waren tot aan de grens tussen Donetsk en Luhansk, de twee Russischtalige provincies waar door Moskou gesteunde separatisten al acht jaar tegen het Oekraïense leger vechten.” Hier herinnert het ons eraan dat de eerste schoten in deze oorlog niet werden gelost op 24 februari, zoals het narratief gaat, maar acht lange jaren geleden in de Donbas. Het is een schokkende herinnering voor degenen die hun steun voor de oorlog baseren op “wie het eerste schot gelost heeft,” dat hun “morele” visie een aanzienlijke blinde vlek heeft.

The Times vervolgt: “… de inbeslagneming van Donbas, gecombineerd met het vroege succes van de Russische invasie bij de inbeslagneming van delen van Zuid-Oekraïne die grenzen aan het schiereiland de Krim … geeft het Kremlin een enorme invloed bij eventuele toekomstige onderhandelingen om het conflict te stoppen.”

Het gaat verder: “En de Russen genieten het extra voordeel van zeedominantie in de Zwarte Zee,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: