Twee maanden Operatie Z

twee-maanden-operatie-z

13-05-22 09:55:00,

Na twee maanden van conflict is de situatie binnen Oekraïne wat duidelijker. Maar ondanks het feit dat wij nu, met meer begrip, kunnen waarnemen wat er op het terrein gebeurt, maken media en propagandabronnen, waartussen de grens vaak vaag is, het ingewikkeld en moeilijk om een volledig duidelijk beeld op te bouwen van de gebeurtenissen die zich ontvouwen. Bovendien hebben bepaalde media, vooral de westerse, zelfs een poging tot objectieve berichtgeving volledig laten varen en zijn zij, eenvoudig gezegd, veranderd in propaganda-mondstukken zonder enige geloofwaardigheid, schrijft Ljubiša Malenica.

Deze tekst zal proberen, op basis van de beschikbare gegevens uit talrijke bronnen, een mogelijke verklaring te geven voor de belangrijkste gebeurtenissen van de Russische militaire operatie in Oekraïne, en te wijzen op het belang daarvan in de context van de continentale veiligheid in Europa.

Om te beginnen zullen wij kijken naar het aantal soldaten waarover beide partijen aan het begin van het conflict beschikten. Voordat er Russische soldaten de Oekraïense grens overstaken, hebben beide partijen gedurende langere tijd troepen gegroepeerd. Terwijl Kiev het aantal van zijn eenheden in het Donbas-gebied uitbreidde, dat wil zeggen in de operationele zone van wat de Kievse autoriteiten de anti-terreuroperatie noemden, ontplooide Moskou troepen aan de grens met Oekraïne. Volgens Russische bronnen heeft Kiev vóór het begin van het conflict bijna 125.000 soldaten in Oost-Oekraïne ingezet, bijna de helft van zijn reguliere strijdkrachten.[1]Tijdens de huidige gevechten in Oekraïne werden plannen voor een offensief tegen de Donbas-republieken bevestigd door gevangengenomen Oekraïense soldaten[2], waarbij aanvullende documentatie in verband met deze voorbereidingen werd onthuld door Russische troepen in gebieden die vroeger door Kiev gecontroleerd werden.[3]

Al het bovenstaande kan afgedaan worden als Russische propaganda, maar er zij op gewezen dat volgens westerse bronnen de strijdkrachten van de twee Donbas-republieken samen in 2021 iets meer dan 40.000 soldaten telden.[4] In het algemeen varieert het totale aantal troepen voor de Donbas-republieken, volgens verschillende bronnen, tussen de veertig- en vijftigduizend soldaten. Een van de algemeen aanvaarde, zij het botte, oorlogsregels wijst erop dat het bij een aanval op versterkte stellingen wenselijk is dat de aanvallende partij driemaal zoveel soldaten heeft in vergelijking met de verdedigers, de bekende 3:1 verhouding.[5][6]

Zoals te zien is, kwam vóór de Russische operatie de verhouding tussen de strijdende troepen in Donbas ongeveer overeen met deze regel,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: