Realiteit versus fantasie in Operatie Z

realiteit-versus-fantasie-in-operatie-z

14-05-22 05:19:00,

De “supersluipschutter” die onder de nom-de-guerre Wali gaat, ging in maart nogal opschepperig naar Oekraïne om aan Oekraïense kant te vechten “omdat zij Europees willen zijn en niet Russisch”. Als “dodelijkste sluipschutter ter wereld”, een voormalig Canadees soldaat met ervaring in Afghanistan, was hij in staat om tot 40 man per dag te doden. Welnu, hij is nu weer thuis en daar is hij blij om. Het is niet gegaan zoals hij verwacht had – geen leuke vakantie om veel Russen neer te knallen en zijn score op te vijzelen. Integendeel zelfs. “De hel” zegt zijn maat “Shadow”. En ook geen sluipschieten, alleen inkomende enorme explosies. Ook “Shadow” zal niet naar het front terugkeren – “Ik blijf gewoon hier in Lviv en ben zo nuttig mogelijk.” “Wali” vertelt dezelfde verhalen en de laatste ervaring die “Shadow” beschrijft schijnt ook voor hem genoeg geweest te zijn, schrijft Helmholthz Smith.

Hun verhalen bootsen de getuigenissen na van vele andere buitenlandse strijders die naar aanleiding van Zelinsky’s uitnodiging Oekraïne zijn binnengestormd. Chaos en desorganisatie zijn veelgehoorde klachten; velen zeggen dat zij zichzelf moeten uitrusten en voeden; anderen dat het Oekraïense oppercommando hen als expendable behandelt. De buitenlandse groepen zelf hebben vaak te lijden onder interne verwarringen. De Russische luchtaanval op de trainingsbasis Yavoriv op 14 maart heeft een flink aantal van hen gedood en velen verloren de smaak van het vechten en zijn daarna vertrokken. De Britse krant Sun gaat over de top over één zich overgegeven Britse “held”, maar meldt ook geen voedsel, geen munitie en eindeloze artilleriebeschietingen. Voor velen is de boodschap nu: ga niet, het is een valstrik.

Niet de verwachte leuke safari.

Wat is er hier dan aan de hand? Veel van de buitenlandse vrijwilligers waren geen bankzitters die zich op computerspelletjes uitleven, maar nog nooit echt gevochten hadden; zij hadden ervaring opgedaan in de oorlogen van de NAVO en dachten dat zij wisten waar zij aan begonnen. Wat gebeurde er dan?

Bekijk deze video. Afghanistan, de Amerikaanse infanterie wordt beschoten met lichte wapens vanuit het gebouw voor hen, ze roepen een luchtaanval in, een kogel lijkt de grond in het cameraveld te raken op 2:26,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: