Zelenski: Eurovisie 2023 in havenstad Marioepol – commonsensetv.nl

zelenski:-eurovisie-2023-in-havenstad-marioepol-–-commonsensetv.nl

15-05-22 05:32:00,

De 66e editie van het Eurovisie Songfestival zit erop, met -natuurlijk- Oekraïne als winnaar. Nog nooit was een winnaar zo voorspelbaar volgens de wedkantoren.

De band Kalush Orchestra mocht Oekraïne dit jaar vertegenwoordigen in de grootste muziekshow ter wereld. De band werd nota bene tweede in de nationale finale van Oekraïne en wint vervolgens het Songfestival, het is bijna niet te beschrijven hoe ‘knap’ deze prestatie is, zal je zeggen.

Oekraïne won met het nummer ‘Stefania’ en heeft na Portugal in 2017 de meeste punten ooit op het Songfestival gekregen. Hoewel de vakjury niet ’te politiek’ wou zijn, koos het publiek anders.

We kunnen er lang of kort over praten maar het is een regelrechte schande hoe Oekraïne dit jaar de overwinning heeft geclaimd. Het ging niet om het lied, de zang of de act. Het ging om de ‘oorlogsbonus’. Dit terwijl Rusland dit jaar niet mocht meedoen van de EBU (European Broadcast Union, hoofdverantwoordelijke van het Eurovisie Songfestival). Op voorhand was allang bekend dat Oekraïne zal winnen. Het maakte niet uit met wat voor lied Oekraïne zou meedoen.

Allereerst werden de beroemde 1 tot en met 12 punten uitgedeeld door vakjury’s van alle 40 landen die dit jaar meededen aan het liedjesfestijn. Oekraïne eindigde hiermee op een vierde plaats en ontving 12 punten vanuit Letland, Litouwen, Polen, Moldavië en Roemenië.

Vervolgens kwamen de televoting punten ter sprake. Hier kunnen alle inwoners van de deelnemende landen stemmen op een act na keuze. Zoals je kunt zien, Oekraïne ontvangt een enorm puntenaantal van het thuispubliek. Sterker nog: de meeste televoting punten ooit. ”De solidariteit van Europa aan Oekraïne.”

Oekraïne wint uiteindelijk met een verschil van 165 punten tegenover nummer twee, het Verenigd Koninkrijk.

Zelenski reageerde dezelfde dag nog op Instagram op de overwinning van Oekraïne: ”We zullen er alles aan doen om de deelnemers en gasten van het Eurovisie in 2023 te verwelkomen in Marioepol. Vrij, vredig en hersteld. Ons winnende akkoord in de strijd met de vijand is niet ver weg. Glorie aan Oekraïne”.

Openlijk politiek mixen met een Songfestival, hoe treurig kun je zijn als president. Een Songfestival organiseren terwijl je het land weer op moet bouwen?

Of dit ook daadwerkelijk gebeurt is nog maar de vraag.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: