EZAZ.NL:ㅤNAVO: we gaan door zolang als nodig is

ezaz.nl:ㅤnavo:-we-gaan-door-zolang-als-nodig-is

16-05-22 01:00:00,

NAVO belooft steun aan Oekraïne met een open-eind. Tijdens een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO afgelopen weekend in Berlijn zei de Duitse Annalena Baerbock dat zij militaire bijstand zou verlenen “zolang Oekraïne deze steun nodig heeft voor de zelfverdediging van zijn land“. Dit meldt The Moscow Times, een westers georiënteerde online nieuwsplatform gericht op berichten uit en over Rusland.

Daarmee is het beroemde artikel 5 van het NAVO-verdrag genegeerd. Immers hierin stelt de NAVO een aanval op één lid te beschouwen als een aanval op het collectief. Oekraïne is echter geen lid van de NAVO, ook al hebben de EU en de VS zich de afgelopen jaren ingespannen om Oekraïne lid te maken. Daartegen was echter in een aantal Europese landen veel weerstand, uit angst voor een confrontatie met Rusland.

Ondertussen bevestigt Finland haar wens om lid te worden van de NAVO. Op de informele bijeenkomst van ministers van buitenlandse zaken in Berlijn, zei Plaatsvervangend secretaris-generaal van de NAVO Mircea Geoană: “Gisteravond hebben de Zweedse en Finse ministers van Buitenlandse Zaken zich bij ons gevoegd. We kennen en respecteren de democratische processen die in deze twee bruisende democratieën plaatsvinden, en als zij besluiten het lidmaatschap aan te vragen, heb ik er alle vertrouwen in dat de geallieerden zich constructief en positief zullen opstellen ten aanzien van hun lidmaatschap van dit bondgenootschap.” (Bron)

Enkele uren na de aankondiging van Finland verklaarde de regeringspartij van Zweden zich voorstander van toetreding tot de NAVO,

 » Lees verder op EZAZ.NL

%d bloggers liken dit: