Timmermans: ”RePowerEU vangt Russische energiebronnen op” – commonsensetv.nl

timmermans:-”repowereu-vangt-russische-energiebronnen-op”-–-commonsensetv.nl

20-05-22 01:56:00,

Het is een tijdje stil geweest rondom klimaatpaus Frans Timmermans, maar hij is weer terug met een nieuw ‘briljant idee’.

Eergisteren presenteerde Timmermans zijn nieuwe voorstel ‘RePowerEU’. RePowerEU moet ervoor zorgen dat de Europese Unie het Russische olie en gas in elke lidstaat kan opvangen. Hiervoor heeft de 61-jarige vicevoorzitter verschillende plannen bedacht. Zo wil Timmermans dat lidstaten in 2030 voor 45 procent op hernieuwbare energie draaien (was 40 procent). De capaciteit voor zonne-energie moet in 2028 zijn verdubbeld. Ook wil de Commissie gezamenlijk vloeibaar gas gaan inkopen, via een platform waarop ook EU-buurlanden welkom zijn. De productie van – controversiële –  biomassa moet omhoog en waterstof krijgt prioriteit. Kosten van RePowerEU: 195 miljard euro.

Echter krijgt Timmermans felle kritiek van verschillende lidstaten, waaronder Nederland, over zich heen. Duitsland, Denemarken, Luxemburg, Ierland, Nederland, Oostenrijk en Finland vegen het plan meteen van tafel af.

Over enkele andere plannen van RePowerEU is het kabinet wel te spreken. Zo wil Timmermans energiedoelen verhogen en zonnepanelen verplichten op nieuwe gebouwen.

”Ik ben blij dat de Europese Commissie zo snel met een strategie is gekomen om de afhankelijkheid van Rusland snel af te bouwen en de energietransitie te versnellen” zegt Minister van Klimaat en Energie Rob Jetten. ”Nederland wil zelf voor het einde van het jaar onafhankelijk zijn van Russische energie.”

 

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: