Pro-Oekraïne certificaat voor reizen binnen de EU

pro-oekraine-certificaat-voor-reizen-binnen-de-eu

21-05-22 02:20:00, Garri Kasparov heeft het voorstel vrijdag in Vilnius gepresenteerd. © YouTube/Screenshot De regeringen van de EU moeten certificaten van goed gedrag invoeren voor mensen die kritisch staan tegenover Vladimir Poetin en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky steunen, ongeveer gelijkwaardig aan de huidige vaccinpaspoorten. Het voorstel werd vrijdag gedaan door de liberale politicus en voormalig schaakkampioen Garri Kasparov tijdens een ontmoeting met Litouwse parlementsleden in Vilnius, schrijft Fria Tider.

Voorgesteld wordt dat de nieuwe opiniekaarten op dezelfde manier werken als de huidige vaccinpassen en verschillende voordelen bieden aan, onder andere, Russische oligarchen die willen speculeren in Europese activa of reizen binnen de EU tijdens de aanhoudende crisis, aangezien veel activa in prijs dalen.

Naast Kasparov wordt het voorstel ondersteund door Michail Chodorkovski, die de bijeenkomst bijwoonde via een videoverbinding. Chodorkovski is een spraakmakende voormalige Russische oligarch die een van de belangrijkste critici van Poetin is sinds hij begin jaren 2000 werd gearresteerd voor belastingmisdrijven in Rusland.

“Er is een reële kans dat Europese regeringen die ons gunstig gezind zijn, certificaten en relevante officiële documenten zullen afgeven aan mensen die deel uitmaken van onze beweging,” zei Kasparov op de bijeenkomst, die live op YouTube werd uitgezonden.

Het certificaat zou onder meer kunnen worden afgegeven aan etnische Russen die in de EU wonen, en zo de “ongerustheid” verminderen die sommige Europeanen voelen over de aanwezigheid van Russen in hun land, aldus Kasparov.

De twee Russen hebben nu wat zij noemen het “Russische anti-oorlogscomité” opgericht om een verklaring op te stellen van de standpunten die volgens hen beleden moeten worden om een Europees Pro-Oekraïne certificaat te krijgen.

In de ontwerp-verklaring, die vrijdag aan de voorzitster van het Litouwse parlement, Viktorija Cmilyte-Nielsen, is voorgelegd, worden betrekkelijk verregaande eisen gesteld. Behalve dat het een terugtrekking van Rusland uit Oekraïne eist, vraagt het ook dat de Krim aan Oekraïne wordt teruggegeven en dat de regering Poetin wordt vervangen door vertegenwoordigers van de oppositie, d.w.z. in de praktijk door Kasparov zelf of een van zijn bondgenoten.

Volgens het Litouwse Delfi eist het duo ook dat de sancties van de EU tegen Rusland van kracht blijven totdat het land Oekraïne heeft gecompenseerd voor al zijn verliezen tijdens de oorlog. Vrijdagavond was het echter onduidelijk of dit advies ook verplicht zou zijn om een pro-Oekraïne certificaat te krijgen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: