Redactionele aanbeveling: – De macht van Bill Gates Deel 6: Der Spiegel – Anti-Spiegel

tacheles-#88-online-vanaf-18.00-uur

10-06-22 06: 46: 00,

Bill Gates betaalt voor mediaprojecten over de hele wereld om aandacht te krijgen en de publieke opinie te beïnvloeden. In deze serie laat ik voorbeelden zien van hoe hij dat doet.

Op 31. In mei publiceerde ik een artikel dat in detail laat zien aan welke media, media-organisaties en mediaprojecten Bill Gates miljoenen geeft om hun berichtgeving in de door hem gewenste richting te beïnvloeden. In deze artikelenreeks ben ik ingegaan op enkele concrete voorbeelden, dit is het laatste deel van de reeks waarin ik naar Duitsland kom.

Der Spiegel krijgt miljoenen van Bill Gates

Dat Bill Gates de toonaangevende media in grote Europese landen (Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje) financiert, heb ik gemeld in het vorige deel van deze reeks. In Duitsland heeft Gates Der Spiegel uitgekozen om de standpunten van Gates onder de aandacht van het publiek te brengen. Het is opmerkelijk dat Der Spiegel meer smeergeld van Gates ontvangt dan de andere grote Europese kranten. Terwijl Le Monde en El Pais elk ongeveer vier miljoen dollar hebben ontvangen, heeft Der Spiegel sinds al bijna 5,5 miljoen dollar ontvangen.

Een ander verschil is dat de beschrijvingen van de subsidies van de Bill and Melinda Gates Foundation aan sommige Europese media zeer specifiek zijn over waar Gates hen voor betaalt. Dit gaat zo ver dat Gates zelfs bepaalde mediacampagnes specifiek bij de BBC heeft besteld. Dit maakt duidelijk en helder dat Gates de media de miljoenen niet geeft uit pure liefdadigheid of omdat hij “onafhankelijke” media wil bevorderen, maar dat hij ze betaalt om een bepaald onderwerp (of onderwerpscomplexen) in zijn zin te presenteren.

In het geval van Der Spiegel is de beschrijving van de subsidies op de pagina van de Gates Foundation zeer algemeen gehouden. In beide gevallen staat er:

“Verslag uitbrengen over sociale ongelijkheden in de wereld en inzicht verschaffen in de wijze waarop deze kunnen worden overwonnen.”

Het zou interessant zijn het contract te zien waarop deze betalingen zijn gebaseerd, aangezien daarin specifieker zou moeten worden aangegeven waarvoor Gates Spiegel betaalt. Spiegel beweert natuurlijk dat de betalingen van Gates geen invloed hebben op zijn verslaggeving, maar als dat wel zo was, zou Spiegel het contract kunnen publiceren. In plaats daarvan is Der Spiegel zeer intransparant over deze betalingen en probeert zij deze al jaren voor haar lezers te verbergen.

De Anti-Spiegel ergert zich aan Der Spiegel

Op 9 november 2021 berichtte de Anti-Spiegel dat de Bill and Melinda Gates Foundation Der Spiegel in oktober 2021 opnieuw een miljoenenschenking had gedaan, ten bedrage van 2,9 miljoen dollar. Der Spiegel vond het echter niet nodig zijn lezers hierover in te lichten, hoewel er hier sprake is van een enorm belangenconflict. Het is immers de taak van de zogenaamd kritische en onafhankelijke media om de rijken en machtigen in de gaten te houden. Maar hoe kan een media kritisch berichten over een van de rijkste en machtigste mannen ter wereld als het regelmatig miljoenen als geschenk van hem ontvangt?

Dit was zeker niet het eerste miljoenengeschenk dat Der Spiegel van Bill Gates aannam. 2018 Bill Gates gaf Spiegel voor het eerst een groot bedrag, het was 2,3 miljoen euro. Der Spiegel heeft hiervoor zelfs een speciale sectie opgericht, die het “Global Society” heeft genoemd. De Bill and Melinda Gates Foundation meldde de betaling al in december 2018, Der Spiegel pas op 10. April 2019 in een goed verborgen verklaring . Verder berichtte Der Spiegel op 14. Mei 2020, dus meer dan een jaar later, publiceerde een pagina met vragen en antwoorden over de samenwerking met Bill Gates, waarop zij haar lezers uitlegt dat een dergelijke samenwerking natuurlijk volstrekt onproblematisch is.

Of Der Spiegel publiceerde dit artikel op 14. Mei 2020, omdat de Anti-Spiegel voor het eerst over deze miljoenenschenkingen berichtte op 2 mei 2020, wat toen heel wat ophef veroorzaakte, is pure speculatie, maar op de een of andere manier voor de hand liggend. Het maakt me in ieder geval blij als mijn mediakritische werk hier en daar iets in beweging brengt.

Transparantie à la Spiegel: artikelen worden stiekem gewijzigd

Kennelijk kreeg Spiegel een paar nare mailtjes nadat ik op 9 november 2021 berichtte over de hernieuwde gift van Bill Gates aan Spiegel. Een lezer wees mij erop dat op de pagina met vragen en antwoorden over de miljoenenschenking van Bill Gates nu stond waar het nieuwe geld voor zou worden gebruikt. Der Spiegel heeft de pagina van 14 weggehaald. Mei 2020 stilletjes en stiekem, maar vond het nooit nodig haar lezers in een apart artikel, prominent op de voorpagina gepubliceerd, van de warme meevaller op de hoogte te brengen.

Daarom is het fijn dat het internetarchief “WaybackMachine” bestaat, want daar kun je precies nagaan wanneer internetpagina’s zijn gewijzigd en kun je zelfs pagina’s terugvinden die al weer van het net zijn gehaald. Toen ik op 9 november berichtte 2021 over de hernieuwde gift van Bill Gates aan Der Spiegel, kon men op de vraag- en antwoordpagina van Der Spiegel lezen:

“Onder de titel Global Society berichten verslaggevers uit Azië, Afrika, Latijns-Amerika en Europa over kwesties die de samenlevingen wereldwijd verdelen: Migratie, klimaatverandering, sociale ongelijkheden. Met dit project versterkt SPIEGEL sinds 2019 haar berichtgeving over deze onderwerpen online. Het project heeft een lange looptijd en wordt over een periode van drie jaar gesteund door de Bill & Melinda Gates Foundation (BMGF).”

Op 11. November 2021, twee dagen na het verschijnen van mijn artikel, heeft Der Spiegel het stilletjes een beetje veranderd. De laatste zin sinds 11. November 2021:

“Het project heeft een lange looptijd, werd aanvankelijk voor drie jaar gesteund door de Bill & Melinda Gates Foundation (BMGF) en verlengd tot 2025.”

Spiegel zal dus nog drie jaar lang gunstige artikelen blijven schrijven voor Bill Gates en zijn doelstellingen in de rubriek “Global Society” en ik kijk ernaar uit om dit met vele voorbeelden te blijven aantonen.

De gekochte rubriek

Gates heeft dus met zijn geld een hele rubriek bij Der Spiegel gekocht, die – zoals in de beschrijving van de betaling staat – bericht over “sociale verschillen in de wereld“. Deze sectie heet “Global Society.” Der Spiegel doet dus precies waar Gates voor betaalt.

Nu zou men kunnen tegenwerpen dat het prijzenswaardig is verslag te doen van sociale verschillen en deze te willen overwinnen. Maar als je kijkt naar alle dingen die Gates promoot, zie je dat hij mooie woorden vindt om tegen het publiek te zeggen, om vervolgens niet zo mooie dingen te doen. En bovenal, de “nobele donaties” van Gates leiden er altijd toe dat vele malen de bedragen die hij doneert weer in zijn zakken belanden, daar komen we zo op.

Terug naar het gedeelte over de wereldwijde samenleving.” Der Spiegel schrijft over het doel van de rubriek:

“Voor ons project Global Society berichten verslaggevers uit Azië, Afrika, Latijns-Amerika en Europa over mensen, sociale hotspots en maatschappelijke ontwikkelingen. In verslagen, analyses, foto’s, video’s en podcasts vertellen we over onrechtvaardigheden tegen de achtergrond van de globalisering – maar ook over veelbelovende benaderingen. Het project wordt gesteund door de Bill & Melinda Gates Foundation, de redactionele inhoud komt tot stand zonder invloed van de stichting (naar de FAQ)”

De FAQ, d.w.z. de antwoorden op veelgestelde vragen over het smeergeld dat Der Spiegel van Gates aanneemt, is grappig omdat Der Spiegel – zoals hierboven reeds vermeld – de betalingen liever geheim hield voor zijn lezers en deze FAQ-pagina pas publiceerde op 14. Mei 2020, meer dan een jaar na de officiële start van het door Gates gefinancierde project. Transparantie, die Spiegel in zijn artikelen zo graag van anderen eist, is een andere zaak.

In de rubriek “Global Society” propageert Spiegel ijverig de verhalen van Bill Gates, waarvan u hier, hier, hier en hier voorbeelden kunt vinden.

Beeldteelt voor Bill Gates

Overigens is de Spiegel-cover “The Outlaws”, waarin Spiegel eind mei kritisch berichtte over de roofzucht van enkele westerse oligarchen, een klassiek bewijs van hoe effectief het geld van Bill Gates is: In tegenstelling tot Elon Musk of Jeff Bezos, werd Bill Gates niet genoemd door Der Spiegel. Maar dat is natuurlijk louter toeval en heeft helemaal niets te maken met de steekpenningen die Der Spiegel van Gates aanneemt.

In het algemeen kan gezegd worden dat Der Spiegel uiterst voorzichtig is met Bill Gates. Niet alleen wordt Bill Gates niet genoemd in het Spiegel-coververhaal over westerse oligarchen, hij wordt ook gespaard als er concrete schandalen zijn.

Der Spiegel heeft nooit vraagtekens gezet bij Gates’ nauwe banden met de pedofiele celebrity-pooier Epstein, die minderjarige prostituees leverde aan zijn rijke en machtige klanten. Evenmin vond Der Spiegel berichten over Bill Gates die werknemers seksueel intimideerde, te nieuwswaardig. Dat is opvallend omdat de Spiegel meestal voorop loopt als het gaat om vooroordelen over mensen tijdens de #MeToo-campagne en ze vervolgens afslacht in de media als een of andere vrouw zich herinnert dat ze jaren geleden onfatsoenlijk is betast door een man die inmiddels rijk en beroemd is geworden 20.

Maar zoals gezegd, de Spiegel houdt voet bij stuk: de steekpenningen van Bill Gates hebben geen enkele invloed op de berichtgeving van de Spiegel. Je moet er gewoon heel sterk in geloven…

Filantropie als businessmodel

Wie denkt dat de zogenaamde “filantropen” hun geld belangeloos met volle handen weggeven om de wereld te redden, heeft het mis. De stichtingen van de “filantropen” zijn in feite een bedrijfsmodel, en het werkt als volgt: Een miljardair draagt zijn vermogen over aan een stichting, waarna hij er praktisch geen belasting meer over hoeft te betalen. Dan zet hij een project op met een mooi klinkende naam en schenkt er, bijvoorbeeld 100, miljoenen dollars aan op een manier die de aandacht van het publiek trekt. De media zijn enthousiast en de westerse staten steunen het project met enorme bedragen, bijvoorbeeld in totaal 20 miljard.

Dit geld vloeit naar het project dat door de “weldoener” wordt gecontroleerd en hij beslist waaraan het geld wordt besteed. Het geld wordt dan gebruikt om aankopen te doen bij bedrijven waarin de “liefdadigheidsfilantroop” een belang heeft. Hij heeft zich verzekerd van toegang tot 20.000 miljoen met 100 miljoen. Dat heb ik niet verzonnen, het is een voorbeeld uit de praktijk, u kunt de details hier lezen.

Dit is de banale reden waarom “filantropen” nog sneller rijker worden, terwijl ze – volgens de media – onbaatzuchtig hun fortuin weggeven om de wereld te redden. Dat de media dit schandaal niet aan het licht brengen heeft twee redenen: Ten eerste krijgen de media gulle giften van de “filantropen” (we komen hier in detail op terug in verdere artikelen in deze reeks) en ten tweede zijn de westerse “kwaliteitsmedia” zelf eigendom van stichtingen (Bertelsmann Foundation, Axel Springer Foundation. Brost Foundation, Spiegel Foundation, enz). De media hebben dus geen belang bij kritiek op het systeem waarvan ze zelf profiteren.

” Lees verder

%d bloggers liken dit: