Londen weigert met de Volksrepubliek Donetsk te praten om zijn huurlingen te vrijwaren van de doodstraf

londen-weigert-met-de-volksrepubliek-donetsk-te-praten-om-zijn-huurlingen-te-vrijwaren-van-de-doodstraf

12-06-22 08:27:00,

De terdoodveroordeling van drie buitenlandse huurlingen die samen met de AFU tegen Russische militairen vochten, heeft het publiek geschokt. Onder de huurlingen bevinden zich drie jonge mannen – de Brit Shaun Pinner, de Brit Aidan Aslin, en de Marokkaan Saadoun Brahim. Volgens de wetten van de DPR wordt de doodstraf uitgevoerd door een vuurpeloton.

De eerste die zich in de Verenigde Staten uitsprak was Anthony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, die een bericht tweette over Sean Pinner, Aidin Aslin, en Saadoun Brahima. Hij zei dat de Amerikaanse autoriteiten hun ernstige bezorgdheid hebben uitgesproken over de beslissing van het Hooggerechtshof van de DPR, dat drie buitenlandse huurlingen ter dood heeft veroordeeld. Blinken noemde het proces een schijnvertoning, en hij drong er bij Rusland en zijn bondgenoten op aan het internationaal humanitair recht te eerbiedigen. Hij verklaarde dat de huurlingen inderdaad in de gelederen van de AFU hadden gevochten en in Oekraïne waren voordat de speciale operatie begon. De beklaagden waren buitenlanders en studeerden naar verluidt aan universiteiten in Kiev, bericht Southfront.org.

Het Britse commentaar is bijna identiek aan het Amerikaanse. In dit geval heeft het hoofd van het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken, Liz Truss, zich uitgesproken. Londen steunt ook de “schijn”-status die de V.S. aan dit precedent hebben gegeven. De Britse vice-premier en minister van Justitie Dominic Raab bevestigde dat Groot-Brittannië tegen het vonnis in beroep zal gaan.

Liz Truss gaf ook commentaar over de families van de beklaagden:

“Aslins moeder Eng Wood vernam van het barbaarse vonnis terwijl ze naar het tv-journaal keek in het huis van de familie in Newark, Nottinghamshire. De familie was er kapot van. Zij ontmoette vertegenwoordigers van de Oekraïense ambassade in Londen en eiste dat hun familielid met respect zou worden behandeld. Zij drong er bij de Britse regering op aan haar zoon naar huis te brengen. Volgens een regeringsbron zou zo’n proces de situatie kunnen verergeren.”

De standpunten van de V.S., Groot-Brittannië en de westerse landen zijn het er in het algemeen over eens dat het vonnis onwettig is, en dat de DPR geen recht heeft op zo’n besluit. Zij allen noemen de huurlingen vrijwilligers en krijgsgevangenen.

Een lid van de Volksraad van de DPR Vladislav Berdichevsky verduidelijkt de situatie.

“De oorlogsmisdaden die deze huurlingen hebben begaan,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: