Corruptie op niveau. – commonsensetv.nl

corruptie-op-niveau-–-commonsensetv.nl

13-06-22 11:38:00, Vietnam werd ooit geprezen om zijn reactie op de pandemie. Nu heeft een COVID-corruptieschandaal zijn minister van Volksgezondheid ten val gebracht

Vietnam werd ooit geprezen om zijn COVID-19-reactie en werd in de begindagen van de pandemie een uithangbord voor Zuidoost-Azië.

Maar de gezondheidscrisis in de communistische eenpartijstaat bood corrupte functionarissen ruimschoots de gelegenheid om hun zakken te vullen.

Een ingrijpend schandaal met te dure COVID-19-testkits heeft ertoe geleid dat hooggeplaatste figuren uit de partij zijn gezet en beschuldigd van wangedrag.

Deze week werd Nguyen Thanh Long ontslagen uit zijn functie als minister van Volksgezondheid en gearresteerd nadat hij verwikkeld was geraakt in de miljoenenzaak.

Hij is de laatste in een lange rij van functionarissen die het doelwit zijn geworden van de anti-corruptiecampagne van het land.

De burgemeester van Hanoi, Chu Ngoc Anh, een voormalig minister van wetenschap en technologie, werd ook uit de partij gezet en gearresteerd.

Vietnam’s health minister was sacked after becoming embroiled in the multi-million-dollar case.(Reuters: Thanh Hue)

 

Ze worden onderzocht wegens machtsmisbruik in verband met de COVID-kits, maar het is niet het enige geval van pandemische corruptie in het land van 100 miljoen mensen.

In april werd vice-minister van Buitenlandse Zaken To Anh Dung gearresteerd wegens het aannemen van steekpenningen bij het organiseren van repatriëringsvluchten voor Vietnamese onderdanen die in het buitenland waren gestrand.

Dus hoe is het schandaal met de testkit ongedaan gemaakt en kan de anticorruptiecampagne het beschadigde vertrouwen van het publiek herstellen?

Vermeende prijsopdrijving en winst

De $ 240 miljoen regeling zag gezondheidsfunctionarissen die naar verluidt omgekocht werden om ziekenhuizen te voorzien van te dure testkits vervaardigd door Vietnam.

De kits waren met 45 procent duurder gemaakt en kosten ongeveer $ 20 ($ 28) per test.

Het hoofd van het bedrijf bekende naar verluidt 47 miljoen dollar aan illegale smeergelden te hebben betaald om de tests tegen de hoge prijs te kopen, wat een winst van 29 miljoen dollar opleverde.

The government falsely stated the Viet A test kit had WHO approval.(Reuters: Kham)

Het was een duidelijke val uit de gratie.

De ontwikkeling van een van Vietnams eerste COVID PCR-testkits – een gezamenlijk project van Viet A Technology en de Militaire Academie voor Geneeskunde – was een bron van grote trots in het land.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: