Oekraïne’s uitputtingsoorlog

oekraine’s-uitputtingsoorlog

13-06-22 06:00:00, Screenshot. Als u een sportliefhebber bent, kent u het gevoel dat u naar de grote wedstrijd gaat, bijvoorbeeld de Super Bowl of de World Series, en dat u erop rekent dat uw ploeg de tegenstander helemaal in de pan zal hakken. Maar als de wedstrijd eenmaal begonnen is, wordt uw ploeg genadeloos in elkaar gebeukt. Aan het begin van de tweede helft staat uw ploeg 40 punten achter, of het is de 7e inning en uw jongens kijken tegen een achterstand van 14 punten aan, schrijft Larry Johnson.

Wat doet u? Wees eerlijk. Blijft u daar zitten en juichen? Of pakt u uw spullen en gaat u weg, of zet u een andere zender op om naar Downtown Abbey of Black List of zelfs Oprah te kijken? Normale mensen trekken de stekker eruit. Ja, er zijn altijd wel een paar die-hard fanatici die tot het bittere einde blijven volhouden, maar de meeste mensen gaan met de voeten naar de uitgang.

Welkom in Oekraïne. Hun team, eh, ik bedoel, hun leger, wordt zonder ophouden in elkaar geramd. Een verhaal in RT geeft de stemming weer:

De Oekraïners lijken hun eenheid te verliezen te midden van de militaire nederlagen in de Donbass en de economische crisis in de rest van het land. De golf van patriottisme die opkwam toen het Russische leger dicht bij Kiev was, lijkt nu, in de laatste dagen van mei, uitgeput te zijn. Daarmee lijkt ook de nationale consensus verdwenen te zijn, waarbij alle politieke groeperingen zich achter het Oekraïense leger schaarden, in plaats van zich tegen president Volodomyr Zelenski te verzetten…

De terugtrekking van de Russische troepen uit gebieden rond Kiev, Tsjernigov en Sumy, die op 3 april voltooid was, werd gezien als een belangrijke overwinning voor de Oekraïense autoriteiten. Het wegvallen van de dreiging voor de hoofdstad maakte het mogelijk diplomatieke instellingen terug te brengen, bezoeken van buitenlandse delegaties aan de plaatsen van eerdere gevechten te organiseren, en de NAVO-landen ervan te overtuigen dat Oekraïne de oorlog tegen Rusland zou kunnen doorstaan als het serieuzere wapens zou krijgen.

Dit alles werd aan de Oekraïners voorgesteld als het leggen van de basis voor de voorbereiding van een tegenoffensief in Charkov, Cherson, en de Donbass. Bovendien werd een favoriete wortel tevoorschijn gehaald – beloften van vervroegde toetreding tot de Europese Unie,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: