Wij raken gewend aan het Oekraïne nepnieuws – Hier is waarom u zich zorgen moet maken

wij-raken-gewend-aan-het-oekraine-nepnieuws-–-hier-is-waarom-u-zich-zorgen-moet-maken

13-06-22 05:00:00,

Journalisten en parlementsleden schijnen dezer dagen eensgezind niet in staat te zijn om flagrante hoeveelheden contant geld en militaire uitrusting die blijkbaar naar Oekraïne gezonden worden, te onderzoeken en onder de loep te nemen. Een van de redenen zou kunnen zijn dat het daar in de eerste plaats niet naar toe gestuurd wordt, schrijft Martin Jay.

De Geest van Kiev piloot, Poetin is dood, Oekraïense soldaten zijn op slangeneiland afgeslacht en 300 Oekraïners zijn omgekomen bij de aanval op het theater van Mariupol. Welk van deze vier nieuwsberichten die uit de westerse media komen is waar? In feite zijn ze allemaal volstrekt onwaar, maar ze zijn wel als volstrekt bonafide nieuwsberichten naar buiten gebracht en niet eens gecorrigeerd toen het bewijs overduidelijk het tegendeel bleek te zijn.

Het lijkt erop dat de westerse media niet aan mea culpa doen, en dat zou u zorgen moeten baren als u zich zorgen maakt over de manier waarop de oorlog in Oekraïne de wereldvrede bedreigt. Hoeveel van wat wij lezen is echt? Hoeveel ervan wordt als feit gepresenteerd, alleen maar omdat het aan journalisten gevoed wordt door inlichtingendiensten, die niet alleen in het verleden hebben bewezen dat zij er altijd naast zitten, maar die vaak – veel erger – een snode agenda hebben in de duistere kunst van het nepnieuws. Hoe kunnen Britse journalisten de Mi6 vertrouwen die hun vertellen dat Poetin “misschien” dood is, terwijl het lijkt alsof ze gisteren nog te horen kregen dat Assad chemische wapens op zijn eigen volk liet vallen (waarvan de onwaarheid bewezen is door het door het Westen gesteunde agentschap voor chemische wapens, OPCW) of dat eerder Saddam massavernietigingswapens had. Of als u nog verder terug wilt gaan dat Milosovic achter de Bosnisch-Servische beschietingen van moslims in Sarajevo in de zomer van 1995 zat (in feite was hij dat niet).

Het verontrustende van de “berichtgeving” is dat er geen voorbehoud bij gemaakt wordt. Wij zien niet vroeg in de tekst “wij kunnen dit op geen enkele manier verifiëren en het agentschap dat dit beweert biedt ons zelfs geen concreet bewijs maar beweert slechts zijn mening” of woorden van die strekking.

Het meeste wat de westerse nieuwszenders doen is gewoon de bron noemen, wat volgens hen de meest voorzichtige manier is om zich in te dekken wanneer wat zij als zogenaamd nieuws aanbieden weken of maanden later totale fictie blijkt te zijn.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: