Triomf van de wil om zichzelf te verdedigen

triomf-van-de-wil-om-zichzelf-te-verdedigen

, 3.jpg

Stefan M Prager/IMAGO

Moderne marsmuziek voor de massa: Optreden van Hans Zimmer in de Olympiahalle van München (9.4.2022)

Critici van de deelname van Duitsland aan de “verdedigingsoorlog van de vrije wereld tegen Poetin” worden in de talkshows onderworpen aan verbale lynchspektakels. De “lompenpacifist” wordt door Markus Lanz en co. zonder pardon over het ontgonnen discoursveld gedreven, zijn redelijke bezwaren volledig opgelost in moreel zuur met potsierlijke vergelijkingen en alarmistische retoriek. De voortzetting van de oorlogspropaganda kan niet zonder een duidelijk “beeld van de vijand”, zoals onlangs werd geëist door de voorzitster van de defensiecommissie van de Bondsdag, Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP).

Met de escalatie van de oorlog in Oekraïne heeft een ontwikkeling van het media-establishment een andere kwaliteit gekregen die al lang duidelijk was: een algemene mobilisatie van de vierde macht, die altijd te commercieel is geweest om een instrument van verlichting te zijn, zoals Jean-Jacques Rousseau ooit had gewild. Propaganda is een structureel onderdeel van de cultuurindustrie, die de heerschappij van de economische elites in de kapitalistische samenleving ideologisch veiligstelt in een overwegend vreedzame staat.

” Lees verder

%d bloggers liken dit: