Legalisering Cannabis in Thailand: de teugels laten vieren of meer overheidssurveillance? – Café Weltschmerz

legalisering-cannabis-in-thailand:-de-teugels-laten-vieren-of-meer-overheidssurveillance?-–-cafe-weltschmerz

15-06-22 05:00:00,

Thailand legaliseerde het bezit van cannabis vorige week. Een mijlpaal in Zuidoost-Azië, waar drugsgerelateerde straffen erg hoog zijn. Als klap op de vuurpijl doet de overheid haar bevolking een miljoen wietplanten cadeau. Vrijheids- en cannabisliefhebbers over ter wereld juichten het besluit toe, maar zit er ergens nog een addertje onder het gras?

Op 9 juni jongstleden verklaarde de vicepremier en minister van Volksgezondheid Anutin Charnvirakul cannabisbezit legaal. Om precies te zijn mogen burgers  zes planten kweken. ‘Genoeg om elke dag prettig onder invloed door te komen,’ was de reactie van veel enthousiaste lezers vorige week.

Grijns

Het zit alleen net iets anders in elkaar. De planten mogen niet meer dan 0.2 procent THC bevatten en de vruchten zijn alleen bestemd voor medicinaal gebruik. Charnvirakul postte op Facebook dat het niet de bedoeling is ‘de hele dag met een grijns op de bank te zitten zonder te werken.’ Recreatief gebruik blijft strafbaar.

Economische motieven

Waar is het dan wel om te doen? Thailand staat het medisch gebruik van cannabis al vanaf 2018 toe, en loopt daarmee ver voor op de andere landen in de regio. De nieuwe wet zal het ook voor bedrijven makkelijker maken om cannabis te kweken. Er is al sprake van een (bescheiden) cannabiseconomie en met de nieuwe wetsbepalingen zet Thailand in op een groter aandeel in een groeiende markt. Cannabis moet een zogenaamde ‘cash crop’ worden.

Volgens Insider ligt de waarde van de zogeheten cannabisextract-markt in 2022 op bijna 11 miljard dollar wereldwijd. De toekomst ziet er nog gunstiger uit, met prognoses die richting de 38 miljard gaan voor 2030. In Azië ligt een groot potentieel aan gebruikers van cannabis en -gerelateerde producten nog wijd open.

Surveillance

Mogelijk is de ingezette koers van het toeristische land ook ingegeven met het oog op een vermindering van het aantal gevangenen. Minister Charnvirakul kondigde al aan 4.000 mensen die in het gevang zitten vanwege eerder cannabisovertredingen, vrij te laten.

Burgers en bedrijven die de planten willen kweken, moeten dat aangeven via een app. Het is niet ondenkbaar dat de gegevens van zo’n app nu of in de toekomst worden misbruikt door de overheid. Ligt profilering en tracking van ‘verdachte’ en dissidente personen op de loer vanwege het imago van het middel?

Versoepeling

Veel mensen nemen dat laatste punt niet serieus.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: