Drukte in de EU-wachtkamer: ook Kosovo wilt toetreden – commonsensetv.nl

drukte-in-de-eu-wachtkamer:-ook-kosovo-wilt-toetreden-–-commonsensetv.nl

16-06-22 09:05:00,

Drukte op de kandidatenlijst van de Europese Unie nu ook Kosovo wilt toetreden. Premier Albin Kurti kondigde dat aan op een persconferentie met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, die op bezoek was in de Kosovaarse hoofdstad Pristina. Scholz, die sinds 2021 bondskanselier is, heeft aangegeven dat hij voorstander is van een fikse uitbreiding van de EU. Volgens Scholz is lidmaatschap van de westelijke Balkanlanden zelfs een prioriteit voor zijn regering. Dit om de Russische invloeden in deze landen te verminderen.

Toch zal een definitief lidmaatschap voor Kosovo nog een hele poos duren. Er zijn namelijk verschillende landen in Europa die Kosovo niet erkennen als onafhankelijk land maar als een (afvallige) provincie van Servië. Ook Spanje, Griekenland, Roemenië, Slowakije en Cyprus erkennen Kosovo niet als onafhankelijk land. Zolang dit niet het geval is zal er sowieso geen sprake zijn voor enige toetreding van het kleine Balkanland.

Naast Kosovo zijn er nog meer landen die bij de EU willen toetreden. Oekraïne, Moldavië en Georgië staan te popelen om zich bij de bond aan te sluiten. Wellicht kan dit met een versneld proces i.v.m. de oorlog met Rusland of de dreiging hiervan.

4Erkent u Kosovo als onafhankelijk land? Ja3 Nee1

EU Missions in Kosovo Appreciate Kosovo Leaders Calls to Respect The Hague Court - Exit - Explaining AlbaniaEU Missions in Kosovo Appreciate Kosovo Leaders Calls to Respect The Hague Court - Exit - Explaining Albania

 

 

 

 

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: