Nederlandse premier geeft toe Oekraïne als een “proxy” te behandelen nu de NAVO meer zware wapens belooft

nederlandse-premier-geeft-toe-oekraine-als-een-“proxy”-te-behandelen-nu-de-navo-meer-zware-wapens-belooft

16-06-22 10:49:00,

Het blok is niet bereid om rechtstreeks tegen Rusland te vechten en behandelt Kiev als een proxy, geeft de Nederlandse premier Mark Rutte toe

Oekraïne moet meer zware NAVO-wapens krijgen, zei het hoofd van het militaire blok dinsdag, voorafgaand aan een bijeenkomst van de door de VS geleide ‘contactgroep’ om de logistiek van die onderneming te bespreken. De NAVO probeert zich aan te passen aan de “steeds veranderende” eisen van Kiev, aldus de Amerikaanse gezant bij het bondgenootschap.

“Oekraïne zou meer zware wapens moeten hebben en NAVO-bondgenoten en partners hebben zware wapens geleverd… NAVO-top gepland voor eind juni.

“Qua wapentuig zijn we hier eensgezind dat het van cruciaal belang is dat Rusland de oorlog verliest”, zei de Nederlandse premier Mark Rutte, die de bijeenkomst organiseerde. “En aangezien we geen directe confrontatie kunnen hebben tussen NAVO-troepen en Rusland, moeten we ervoor zorgen dat Oekraïne die oorlog kan voeren, dat het toegang heeft tot alle benodigde wapens.”

De Roemeense president Klaus Johannis, de Deense premier Mette Frederiksen, de Belgische premier Alexander De Croo, de Poolse premier Mateusz Morawiecki, de Portugese premier Antonio Costa en de Letse premier Krisjanis Karins woonden ook de bijeenkomst in Nederland bij. Stoltenberg bezocht eerder Zweden en Finland, die zich hebben aangemeld om lid te worden van de NAVO, maar vanwege Turkse bezwaren hoogstwaarschijnlijk niet formeel zullen worden uitgenodigd voor de top van 29-30 juni in Madrid.

Ondertussen zou Julianne Smith, de permanente vertegenwoordiger van de VS bij de NAVO,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: