Oorlog in Oekraïne: Als je in een gat zit, stop dan met graven

oorlog-in-oekraine:-als-je-in-een-gat-zit,-stop-dan-met-graven

18-06-22 06:01:00,

Vanaf het begin van de Russische invasie in Oekraïne hebben de Westerse media de ontwikkelingen op het slagveld systematisch verkeerd weergegeven. Keer op keer hebben grote media-organisaties, waaronder The New York Times en The Guardian, militaire “deskundigen” van NAVO-legers en functionarissen van de regeringen van de VS, Groot-Brittannië en Oekraïne – die geen van allen objectieve bronnen zijn – geciteerd om de valse bewering te staven dat Oekraïne de oorlog aan het winnen is of de Russische strijdkrachten tot stilstand heeft gebracht, schrijft Dimitri Lascaris.

Een van de duidelijkste voorbeelden van de leugenachtigheid van de Westerse media is de bewering dat Rusland door de Oekraïense weerstand gedwongen werd een vernederende terugtocht uit Kiev te maken. De Associated Press is een van de vele media-organisaties die dat narratief naar voren hebben gebracht, door op 7 april te melden dat de regering van Vladimir Poetin “op een snelle overwinning had gerekend” door te proberen de hoofdstad van Oekraïne te “bestormen”, maar dat het Russische offensief “mislukt” was:

Toen Russische troepen op 24 februari Oekraïne vanuit het noorden, oosten en zuiden binnenvielen. Rekende president Vladimir Poetin op een snelle overwinning, vergelijkbaar met zijn annexatie van het Oekraïense Krim-schiereiland in 2014.

De Russische troepen die vanuit Moskou’s bondgenoot Wit-Rusland Oekraïne binnendrongen, bereikten snel de buitenwijken van Kiev, slechts 75 kilometer ten zuiden van de grens, maar ze liepen vast op de Oekraïense verdediging.

Na de mislukte pogingen om de hoofdstad en andere grote steden in het noorden te bestormen, probeerden de Russische troepen hen te omsingelen en te bestoken met artillerie en luchtaanvallen. De niet aflatende barrages leidden tot massale burgerslachtoffers en beschadigden de infrastructuur, maar verzwakten de vastberadenheid van Oekraïne niet. De Oekraïense strijdkrachten gebruikten intussen met succes artillerie en drones tegen Russische konvooien die zich tientallen kilometers uitstrekten langs snelwegen buiten Kiev. Dat veroorzaakte enorme logistieke problemen voor de Russen.

Op 29 maart kondigde Rusland een drastische verandering van strategie aan, en zei dat het de militaire activiteiten rond Kiev en Tsjernihiv zou verminderen, en zich in plaats daarvan zou concentreren op de “bevrijding” van Donbas.

Er volgde een snelle terugtrekking uit gebieden in het noorden en noordoosten, waarbij de troepen zich naar Wit-Rusland en Rusland terugtrokken om uit te rusten en zich opnieuw te bevoorraden.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: