Trump heeft gelijk: De VS doen veel meer dan de EU in Oekraïne

trump-heeft-gelijk:-de-vs-doen-veel-meer-dan-de-eu-in-oekraine

18-06-22 11:49:00,

De voormalige Amerikaanse president Trump maakte zojuist een sterk punt over de deelname van de EU aan de proxy-oorlog van de NAVO tegen Rusland via Oekraïne, toen hij het volgende zei: “Wij hebben zojuist $ 40 miljard gegeven bovenop nog eens $ 16 miljard. We zijn dus binnen voor 56 miljard dollar. Maar als je naar Europa kijkt – en naar Duitsland, en Frankrijk en al die andere landen – die hebben maar een heel klein beetje gegeven, een heel, heel klein beetje van wat wij geven. Wij geven 56 miljard dollar en zij geven een paar miljard dollar. En zij zijn degenen die veel meer getroffen worden.” Wat hij echter niet deed, is uitleggen waarom dat zo is, vandaar het doel van dit stukje, schrijft Andrew Korybko.

Enerzijds hebben de meeste Europeanen, op enkele uitzonderingen na, zoals Polen en de Baltische Staten, vrijwel altijd van de VS geprofiteerd als het om militaire samenwerking ging, terwijl er anderzijds een goede reden is waarom zij niet “het voortouw nemen” als het om het Oekraïense conflict gaat. Wat het eerste betreft, heeft het blok er belang bij dat de VS hun veiligheid subsidiëren, zodat zij zich meer op hun sociaal-economische zaken kunnen richten, terwijl het tweede erop wijst dat de EU niet zo bezorgd is over de lopende speciale militaire operatie van Rusland in Oekraïne als haar vertegenwoordigers doen voorkomen.

Het is deze opmerking die het verdient wat verder uitgewerkt te worden. Om te beginnen zijn de “grote drie” van de EU – Frankrijk, Duitsland en Italië -, ondanks hun virtuoze trouw aan hun Amerikaanse overheerser, terughoudend om zich al te zeer militair in te laten met Oekraïne. Het is niet alleen omdat zij overspoeld worden met vluchtelingen en nu ook nog de enorme schade aan hun economieën moeten opvangen die zij zichzelf hebben toegebracht door zich strikt te houden aan de anti-Russische sancties van de VS, maar ook omdat zij gewoon geen zin hebben om deel te nemen aan een langdurige proxy-oorlog tegen Rusland.

De militaire uitrusting die zij tot dusver naar Kiev gestuurd hebben, is voor hen nuttig in zoverre de fascisten die in het veld kunnen testen in een echt conflict, wat voor hun fabrikanten inzichtelijke gegevens kan opleveren over de werkelijke doeltreffendheid van die goederen in de strijd.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: