BOEKTIP: Oekraïne – Moldavië – Transnistrië – Oekraïne – Moldavië

boektip:-oekraine-–-moldavie-–-transnistrie-–-oekraine-–-moldavie

19-06-22 09: 48: 00,

De geschiedenis herhaalt zich niet – of toch wel? 1992 een bloedige taaloorlog onder de strijdkreet “Voor een verenigd Moldavië” aan de zuidelijke rand van de uiteenvallende Sovjet-Unie. Vijfentwintig jaar later, de Oekraïense oorlog onder de eis “Oekraïne voor de Oekraïners”.

Nu oorlog in Oekraïne – morgen ook oorlog in Moldavië en Transnistrië?

Het patroon is weer hetzelfde. Het is het gif van nationalisme, etnische en culturele zuivering dat de multi-etnische ruimte ten noorden van de Zwarte Zee, die door de ineenstorting van de Sovjet-Unie werd bevrijd, binnendringt.

Het verslag van de Russische schrijver en dichter Yefim Bershin over de Transdnjestrische oorlog laat de Transdnjestrische/Moldavische taaloorlog zien als een precedent voor een regio die, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, nu dreigt terug te keren tot het “wilde veld” dat het eeuwenlang was als etnische, culturele en politieke doorgangsruimte. Wat 1992 begon met Transnistrië, werd voortgezet met Ossetië, Nagorno-Karabach en andere conflicten, escaleert vandaag in de Oekraïense oorlog – en dreigt opnieuw terug te keren naar Moldavië/Transnistrië.

Wie de geschiedenis van deze ruimte wil begrijpen, de drijvende krachten van haar conflicten, de dimensie van de culturele breuk waarin de volkeren aan het einde van de door het systeem verdeelde wereld werden geslingerd en nog steeds worden geslingerd, zal in Berschins relaas een aangrijpend, hoogst actueel getuigenis vinden dat vandaag de dag van een dringende actualiteit en intensiteit is.

Bewerkt en ingeleid door Kai Ehlers.

Te bestellen via: Wild Field

” Lees verder

%d bloggers liken dit: