“We hebben één ding dat Voldemort niet heeft: iets dat het waard is om voor te vechten” – Café Weltschmerz

“we-hebben-een-ding-dat-voldemort-niet-heeft:-iets-dat-het-waard-is-om-voor-te-vechten”-–-cafe-weltschmerz

19-06-22 05:07:00,

“Ik heb nagedacht over iets dat Perkamentus tegen me zei. Er ligt een strijd in het verschiet, maar we hebben één ding dat Voldemort niet heeft: iets dat het waard is om voor te vechten.”

Een kort citaat deze zondagochtend. Het is afkomstig uit de boekverfilming van het vijfde deel van de Harry Potter reeks; als het goed is komt de passage niet in het boek voor. Het is een passende afsluiting van de film, want Perkamentus (het hoofd van de tovenaarsschool waar Potter naar school gaat) vertelt Harry, die de belofte van verlosser in de tovenaarswereld met zich meedraagt,  uiteindelijk over de profetie die over hem en Voldemort is uitgesproken.

Het lot van Voldemort (de duistere tovenaar, hij-waarover-niet-gesproken-mag-worden) en Potter blijkt volgens die voorspelling aan elkaar verbonden: het voortbestaan van de een is afhankelijk van de dood van de ander. In plaats van zich (letterlijk) te focussen op lijfsbehoud door de ander ten gronde te richten, kiest Potter een ander pad.

Symboliek

Het is bijna niet te doen om de hele reeks op een fatsoenlijke manier samen te vatten, maar de symboliek staat centraal vandaag en die is op allerlei manieren uit te leggen. Aan de ene kant weerspiegelen de twee hoofdfiguren uit de vertelling het Goede en het Kwade. Niet alleen in de wereld maar ook op innerlijk niveau. De keuzes die we maken, met de vrijheid en eigen verantwoordelijkheid die we hebben, bepalen wie we zijn.

Voldemort leeft voor verwoesting en zaait dood en verderf. Eigenlijk vecht hij diep van binnen tegen zichzelf, tegen wat hij onderdrukt heeft, wat er van hem geworden is en hoe hij zich relateert aan de omgeving.

Zijn tegenpool Potter is een talentvolle tovenaarsleerling  die door de jaren heen steeds meer leert te vertrouwen op zijn vrienden. Zij leren en helpen hem over zijn eigen schaduw heen te stappen. De jongen met het kenmerkende litteken op zijn voorhoofd omarmt de kracht van kwetsbaarheid en brengt persoonlijke offers.

Hij leert dat liefde, (het woord wordt niet uitgesproken- het blijft een Britse productie dus enige subtiliteit is behouden), liefde voor een ander, liefde voor de medemens en medemenselijkheid, het enige waarachtige is waar men zich voor in kan zetten. Het enige dat de moeite waard is om de strijd voor aan te gaan.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: