“Wij worden eenvoudigweg naar een zekere dood gestuurd”: Waarom steeds meer Oekraïense militairen weigeren aan de frontlinies van de Donbass te vechten

“wij-worden-eenvoudigweg-naar-een-zekere-dood-gestuurd”:-waarom-steeds-meer-oekraiense-militairen-weigeren-aan-de-frontlinies-van-de-donbass-te-vechten

19-06-22 11:16:00,

Oekraïense soldaten verlaten steeds vaker hun posities en posten video’s met klachten over hun legerleiding. Waarom neemt het aantal deserties toe in het door oorlog verscheurde land?

De totale hulp van de westerse landen aan Oekraïne is al groter dan de militaire begroting van het land voor 2022, die 12 miljard dollar zou bedragen. En dan is er nog geen rekening gehouden met de humanitaire giften van gewone burgers over de hele wereld. Zeer binnenkort zal Oekraïne nog eens 20 miljard dollar voor zijn militaire behoeften ontvangen van de Verenigde Staten.

Het lijkt erop dat deze enorme geldinjectie en de onophoudelijke aanvoer van wapens uit het buitenland alle problemen van de strijdkrachten van Oekraïne zouden moeten oplossen. De Oekraïense soldaten verlaten echter steeds vaker zonder toestemming hun posities, weigeren naar de frontlinie in Donbass te gaan, en publiceren online videoboodschappen waarin zij hun commandanten bekritiseren. In dit artikel gaat Petr Lavrenin na waarom, ondanks de buitenlandse hulp aan Oekraïne, het aantal problemen met de inzet van militairen toeneemt, en waarom Oekraïense soldaten steeds vaker deserteren.

Een schandalig wetsontwerp, ingediend door [Oekraïens parlement] Verkhovna Rada-afgevaardigde Mariana Bezugla, dat officieren het recht geeft om militairen wegens desertie te executeren, is op 24 mei ingetrokken. Maar alleen al het verschijnen van een dergelijk initiatief geeft duidelijk aan dat het probleem reëel is, en dat de autoriteiten aan de alarmbel trekken.

De eenheden van de strijdkrachten van Oekraïne in Donbass worden namelijk steeds vaker geconfronteerd met situaties waarin logistieke steun gewoon niet bestaat: er is geen munitie, voedsel, of artilleriesteun. Er zijn de laatste tijd heel wat video’s op het web verschenen die door de soldaten zelf geplaatst zijn. In de regel bevestigen zij hun ongeoorloofde vertrek uit de frontlinie, terwijl zij hun redenen uiteenzetten. Veel daarvan zijn afkomstig van militairen in de omgeving van Severodonetsk en Lisichansk, waar momenteel de meest brute gevechten in de Donbass woeden.

Kritiek op het opperbevel

Misschien wel een van de meest opzienbarende video’s, gepubliceerd op 28 april, bevatte een bericht van leden van de 79e Luchtlanding Assault Brigade, waarin zij de wreedheid van hun commandanten beschreven. Volgens de commandotroepen was de eenheid naar een bos bij het dorp Yampol in de regio Donetsk gebracht en daar achtergelaten om te sterven.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: