Amerikaanse huurlingen in Oekraïne zeggen dat het Oekraïense leger ongeorganiseerd en incompetent is

amerikaanse-huurlingen-in-oekraine-zeggen-dat-het-oekraiense-leger-ongeorganiseerd-en-incompetent-is

20-06-22 01:33:00,

Twee Amerikaanse onderdanen hebben aan RT verteld dat zij zich aan de Russische strijdkrachten hebben overgegeven, nadat zij door hun Oekraïense commandanten in de steek waren gelaten. Het tweetal vertelde huurlingen zoals zij om “wel twee keer na te denken” alvorens de reis naar Oekraïne te maken.

Alexander Drueke en Andy Huynh spraken met RT vanuit een detentiecentrum in de Volksrepubliek Donbass, een dag nadat The Daily Telegraph berichtte dat zij gevangengenomen waren. De Britse krant beschreef hen als de eerste Amerikaanse burgers die gevangengenomen zijn terwijl zij voor Oekraïne vochten, en Washington heeft gezworen voor hun terugkeer te zorgen.

De twee huurlingen – Drueke diende twee tours met het Amerikaanse leger in Irak, terwijl Huynh in de logistiek voor het Korps Mariniers werkte in Okinawa, Japan – werden gevangengenomen enkele uren nadat zij vorige week naar de frontlinies bij Charkov waren gestuurd. Onder het bevel van de geheime politie van Oekraïne, de SBU, zei Huynh dat het tweetal gestuurd was om een Oekraïense terugtocht te dekken.

“Ons werd gezegd dat we ons moesten opstellen op een klein uitkijkpunt,” herinnerde Huynh zich, en hij beschreef hoe hij bewapend was met een Tsjechisch CZ geweer en een anti-tank raketwerper (TLV). Colonnes Oekraïners trokken zich terug langs hun punt, gevolgd door pantservoertuigen en een tank die ofwel van Rusland ofwel van de DPR was.

“Toen [de tank] de eerste keer schoot, was ik bezig mijn TLV klaar te maken,” zei Huynh. Hij verklaarde dat de tank even later op een andere positie schoot, en denkend dat die op hem vuurde, schouderde Huynh zijn wapen en vuurde een raket op het voertuig, maar miste. Toen de Oekraïense troepen weg waren, renden Huynh en Drueke “weg en verstopten zich in een schuttersput,” terwijl Russische voertuigen en voetpatrouilles voorbij kwamen.

“Wij zouden aanvankelijk verkenningen doen met drones,” vertelde Drueke aan RT, “maar toen wij op onze locatie kwamen was er al een soort gevecht aan de gang. Onze plannen veranderden… en één teamgenoot en ik werden in het bos achtergelaten.”

Toen de kust veilig was, liepen de Amerikanen enkele uren door een bos, voordat Drueke zei dat zij “een verkeerde afslag of misgelopen waren en in een dorp terechtkwamen. Wij werden door een Russische patrouille benaderd en hebben ons onmiddellijk aan hen overgegeven.”

Momenteel in gevangenschap,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: