Klimaatmanipulatie tegen klimaatverandering? “Het is duivels gewetenloos” – Café Weltschmerz

klimaatmanipulatie-tegen-klimaatverandering?-“het-is-duivels-gewetenloos”-–-cafe-weltschmerz

20-06-22 03:10:00,

Zeewater de lucht in spuiten, wolken witter maken of de zon dempen. Het zijn een paar methoden waarmee de aarde zou kunnen afkoelen. Of geo-engineering daadwerkelijk een probleem oplost of vooral zorgt voor problemen is de vraag. Herman Russchenberger van de TU Delft: “Wie wordt de baas over het weer?”

Nieuwsuur besteedt aandacht aan “onorthodoxe maatregelen naarmate de klimaatcrisis* ontwrichtender wordt.” Het dimmen van de zon is mogelijk “door een permanent wolkendek te maken. Daarvoor zijn vliegtuigen nodig die aerosolen in de stratosfeer brengen.” Uit dezelfde uitzending: “Wie zeewater opspuit creëert mist, wat het zonlicht zal weerkaatsen, waardoor het zeewater afkoelt.

Kostbaar

De Climate Overshoot Commission is een internationale commissie die kijkt naar technieken die aarde kunnen afkoelen. Commissielid Laurence Tubiana komt ook in de uitzending voor. Ze benadrukt dat het terugbrengen van broeikasgassen de prioriteit heeft maar dat het sleutelen aan geologische fenomenen “een soort verzekeringspolis” is. Een dure verzekeringspolis die gepaard gaat met grote investeringen.

In CO2-stofzuigers bijvoorbeeld. Ingenieur Hans de Neve werkt eraan, zo laat hij het actualiteitenprogramma weten. Hij vergelijkt zichzelf met IJslandse producenten van de CO2-afvangers,en wil zijn producten tien keer efficiënter maken. Maar in IJsland lukt het nu om 4000 ton CO2 uit de lucht te halen. ‘Dat is wat de wereld in drie seconden uitstoot.’

Ook al lukt het Neve dus zijn concurrent voorbij te streven, dan nog is het geheel erg kostbaar in termen van geld én energie. De Neve geeft toe dat er miljoenen moeten worden geproduceerd en dat die productieschaal wellicht in de auto-industrie bestaat maar “totaal nog niet voor dit soort apparaten.”

Onvoorzien

Dus de tijd dringt, de baten zijn onzeker en de kosten zijn torenhoog. En dan zijn er ook nog de averechtse effecten voor mens en natuur. Terwijl alle aandacht uitgaat naar de CO2-uitstoot als grote boosdoener, kan het volgens Russchenberger zomaar ineens dat gebeuren dat de “sub-sahara meer en meer neerslag krijgt en de amazone minder.”

Een verstoring van een wereldwijd ecosysteem dus met gevolgen voor de bodem, dier- en plantensoorten, landbouw en meer. En bovendien, wie beslist over de toepassing van de manipulatietechnieken, mag een land zomaar bepalen dat ze technofix inzetten? Ofwel “wie is de baas van het weer?”

Hoop

Tubania begrijpt dat de klimaatmanipulaties van het ene land impact hebben op het andere.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: