Wij hadden moeten weten dat sancties tegen Rusland niet zouden werken zoals de bedoeling was

wij-hadden-moeten-weten-dat-sancties-tegen-rusland-niet-zouden-werken-zoals-de-bedoeling-was

20-06-22 10:40:00, © firdaus omar (CC BY-NC-ND 2.0) Sancties slagen er meestal niet in de gestelde beleidsdoelen te bereiken, en zij werken vaak averechts en moedigen meer van het gedrag aan dat zij moeten tegenhouden, schrijft Daniel Larison.

De maximalistische sancties tegen Rusland, die werden opgelegd als reactie op de inval van Rusland in Oekraïne, blijken niet anders te zijn. Een recent rapport van Bloomberg vestigde de aandacht op de onwelkome maar voorspelbare gevolgen van brede Rusland-sancties:

“Maar sommige ambtenaren van de regering Biden uiten nu privé hun bezorgdheid dat in plaats van het Kremlin af te schrikken zoals de bedoeling was, de sancties in plaats daarvan de inflatie verergeren, de voedselonzekerheid verergeren en de gewone Russen meer straffen dan Poetin of zijn bondgenoten.”

Deze schadelijke gevolgen van brede sancties moeten niet als een verrassing komen voor iedereen die deze kwesties van nabij heeft gevolgd, want dit is wat er bijna altijd gebeurt wanneer de hele economie van een land het doelwit wordt van straf. Het onvermogen om het gedrag van een doelwitregering te veranderen is nog minder verrassend, omdat het uiterst zeldzaam is dat onvriendelijke autoritaire staten door de knieën gaan voor door de VS geleide drukcampagnes.

De negatieve gevolgen van deze sancties voor Rusland zullen ongetwijfeld groter en ingrijpender zijn dan in eerdere gevallen, omdat Rusland een veel grotere speler in de wereldeconomie is. Hoe harder de economische oorlogsvoering wordt, hoe meer de hele wereld er schade van zal ondervinden.

Brede sancties, die vaak verkocht worden als een “goedkoop” alternatief voor een militair conflict, zijn in de praktijk een willekeurige aanval op een hele natie. Tientallen miljoenen gewone mensen worden gestraft, terwijl de rijken en mensen met goede connecties meestal ongemoeid worden gelaten. In sommige gevallen veroorzaken zij alleen al humanitaire crises, en in andere, zoals in Venezuela, verergeren zij bestaande crises aanzienlijk en maken zij die veel dodelijker dan zij anders zouden zijn.

Sancties worden vaak opgelegd aan landen die de facto onder de controle staan van onrechtvaardige autoritaire regeringen, wat betekent dat de bevolking dubbel te lijden heeft van degenen die hen regeren en van externe mogendheden die een economische oorlog voeren in een poging om die heersers te isoleren. In alle gevallen is het volk dat onder een bepaald beleid te lijden heeft,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: