Innige band Hollywood en Amerikaans oorlogsapparaat onthuld in docu: “Hebben direct lijntje met Pentagon” – Café Weltschmerz

innige-band-hollywood-en-amerikaans-oorlogsapparaat-onthuld-in-docu:-“hebben-direct-lijntje-met-pentagon”-–-cafe-weltschmerz

21-06-22 09:47:00,

“We hebben een directe lijn met het Pentagon.” De Amerikaanse regisseur Michael Bay zegt het in de documentaire Theaters of War met een knipoog. Maar de man achter films zoals Armageddon, Transformers en Pearl Harbour kent de waarheid achter zijn kaskrakers.

Het beelddocument van Roger Stahl laat zien hoe het Amerikaanse militair-industriële complex een grote vinger in de pap heeft in de totstandkoming van duizenden films en series.

“Noem het censuur, noem het propaganda… het is het allemaal.” Aldus Oliver Stone, de man achter films zoals (anti-oorlogsfilm) ‘Platoon’, ‘Wall Street’ en ‘Snowden.’ Hij heeft het over het onderwerp dat Theaters of War aansnijdt. Namelijk het Pentagon dat militaire bases beschikbaar stelt aan filmploegen, defensiemedewerkers die aan scripts sleutelen en CIA-personeel dat nadenkt over plots, frames en narratieven. In de docu van de Media Education Foundation komt het allemaal aan bod.

Good guys

“Top Gun misschien, Black Hawk Down, een paar Marvel-films… nee, mensen realiseren zich niet hoe groot en systemisch deze hele operatie is.” Volgens politicoloog en filmwetenschapper dr. Matthew Alford van de universiteit van Bath is er sprake van een gigantische mediamachine die oorlog propageert en de rol van de VS als good guy cultiveert. Acteurs zoals Tom Cruise (de eerste en tweede Top Gun bijvoorbeeld ) zijn daarin de personificatie van helden die vechten voor volk en vaderland, vrijheid en democratie.

Win-win

Wie wil weten wat de motieven zijn voor de samenwerking tussen Hollywood en het Amerikaanse ‘veiligheidsapparaat’ (denk aan de CIA, NSA, FBI) heeft aan de docu een goed startpunt. Werkt het Pentagon mee met Hollywood of andersom? Is het een win-win situatie? Wat is de achterliggende boodschap van mijn favoriete actiefilm?

From a Pentagon memo: child-focused media is an “opportunity to introduce a whole new generation to the nuclear Navy.”

Journalist David Robb asks, “How many of those killed in Iraq joined the military because they saw some movie when they were a kid?”https://t.co/BxKgZtTQ9r

— David Sirota (@davidsirota) June 9, 2022

Van Tom Cruise naar Sacha Baron Cohen

Ter aanvulling: journalist Alan Macleod schreef de laatste maanden een paar artikelen over de dubbele rol van ‘de Amerikaanse oorlogsmachine.’ Zijn stukken zitten vol verwijzingen naar gerelateerde studies van journalisten en wetenschappers.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: