NachDenkSeiten:ㅤNa de verkiezingen in Frankrijk, mist de president een meerderheid in het parlement

nachdenkseiten:ㅤna-de-verkiezingen-in-frankrijk,-mist-de-president-een-meerderheid-in-het-parlement

21-06-22 08: 20: 00,

Nu zijn ze voorbij, de parlementsverkiezingen in Frankrijk. In de eerste ronde van de parlementsverkiezingen heeft de pas opgerichte linkse alliantie NUPES meer dan een respectabel succes geboekt. In de tweede ronde heeft de alliantie van president Macron niet de gehoopte absolute meerderheid behaald. Maar ook de NUPES-alliantie is er “slechts” in geslaagd een oppositierol op zich te nemen, ondanks de grote stemmenwinst. Wat gaan we nu doen? Frank Blenz voor de NachDenkSeiten vroeg het aan Frankrijkkenner en politicoloog Sebastian Chwala.

Hoe beoordeelt u de parlementsverkiezingen in Frankrijk in termen van binnenlandse politiek voor de verslagen Macron, ook al hebben zijn “marskramers” toch gewonnen?

De uitslag van de Franse parlementsverkiezingen staat gelijk aan een echte aardbeving. Nooit eerder in de geschiedenis van de 5e Republiek is een president zo verzwakt geweest. Zijn politieke kamp heeft geen meerderheid. de alliantie van Macron heeft 289 zetels nodig voor een absolute meerderheid in het parlement om te kunnen “doorregeren”. Met 246 zetels is het “Macronisme” nog ver verwijderd van de voor deze parlementaire meerderheid benodigde markering.

Met het verlies van 105 mandaten zijn de tijden voorbij dat Macron alle wetsvoorstellen zonder weerstand van zijn premier versneld door het parlement kon jagen. Zijn “playmobils”, zoals de parlementsleden van de LREM kwaadaardig worden genoemd wegens hun eigen politieke passiviteit, zijn nu niet meer talrijk genoeg.

Op dit moment is het onduidelijk hoe het “Macronisme” in Frankrijk verder zal gaan. Het gaat om meerderheden, het gaat om het beleid van Macron, dat hij als een sterke neoliberale president wil doorvoeren. Aan de ene kant zou Macron in het parlement kunnen proberen om

” Lees verder op NachDenkSeiten

%d bloggers liken dit: