Onheilspellende vraag: Zullen de VS hun ondergang aanvaarden of de rest van de mensheid met zich meesleuren?

onheilspellende-vraag:-zullen-de-vs-hun-ondergang-aanvaarden-of-de-rest-van-de-mensheid-met-zich-meesleuren?

22-06-22 10:21:00,

Afgelopen weekend hebben zowel Scott Ritter als Gonzalo Lira gewaarschuwd voor een Amerikaanse inzet van kernwapens; zij vrezen beiden dat de VS op die manier zullen reageren op hun onvermijdelijke nederlaag. Dit vormt het grootste gevaar van de huidige machtsstrijd in de wereld, schrijft Dagmar Henn.

Het valt niet mee om de berichten over de toestand in Oekraïne te volgen die door de Duitse media snellen. Want wat daar gezegd wordt, en ook wat de Duitse politici erover zeggen, is op zichzelf tegenstrijdig. Enerzijds zal, moet Oekraïne winnen, worden allerlei extra wapenleveranties in het vooruitzicht gesteld, zouden de Russische troepen nog steeds op de rand van de nederlaag balanceren, en tegelijkertijd zegt Bondskanselier Olaf Scholz eind mei op de Katholikentag: “Wij bereiden ons voor op de mogelijkheid van een grootscheepse aanval op het grondgebied van de NAVO en ons land.” Hoe iemand met hetzelfde verstand deze verhalen kan geloven, is mij een raadsel.

Het is maar goed dat het er in principe niet toe doet wat Scholz denkt en verwacht, net zoals het er niet toe doet of er ergens in Oekraïne nog meer NAVO-oorlogstuig door raketten wordt vernietigd; het doet er zelfs niet toe of een Duitse luchtmachtgeneraal dreigend met zijn vuist tegen de boze Russen schudt. Dit alles verandert niets aan het feit dat het Oekraïense leger momenteel langzaam en grondig verpletterd wordt, zinloos bovendien, want de uitkomst staat al weken vast. Dus hoezeer de EU ook om de kwestie heen blijft draaien en verklaren: “Ik eet mijn soep niet op, nee, ik eet mijn soep niet op.” Of blijven mompelen over een overwinning van Kiev. Of denken dat zij nu ineens een onderhandelingsvaardigheid willen herontdekken die in december gewild zou zijn geweest.

Maar deze feiten zijn één ding; iets anders zijn de risico’s die langs de route op de loer blijven liggen. En afgelopen weekend kwamen er twee video’s tegelijk uit van twee commentatoren die de ontwikkelingen tot nu toe zeer verstandig bekeken hebben en die allebei, zij het met verschillende onderliggende scenario’s, een en dezelfde vrees uitspraken: dat de NAVO, d.w.z. de VS, uiteindelijk naar kernwapens zal grijpen wanneer haar nederlaag onvermijdelijk is en voor iedereen zichtbaar.

Scott Ritter, een van hen dus, was niet alleen naar zijn maatstaven ongewoon opgewonden,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: