Wat betekent de blokkade van Kaliningrad door Litouwen?

wat-betekent-de-blokkade-van-kaliningrad-door-litouwen?

22-06-22 01: 00,

Litouwen kondigt een gedeeltelijke blokkade van de Russische exclave Kaliningrad aan. Wat betekent dit en welke reacties kunnen van Rusland worden verwacht?

De provocatie van Litouwen jegens Rusland kan nauwelijks hoog genoeg worden ingeschat. Litouwen heeft de Russische exclave Kaliningrad gedeeltelijk geblokkeerd en het vervoer per spoor van ongeveer de helft van alle goederen tussen Rusland en zijn exclave verboden.

Toen Litouwen toetrad tot de EU werd 2002 een verdrag gesloten tussen Rusland, Litouwen en de EU dat de doorvoer van goederen en passagiers per spoor door Litouwen garandeerde. Dit verdrag was een van de fundamenten voor de toetreding van Litouwen tot de EU. Litouwen heeft dit verdrag nu met de steun van de EU geschonden.

Litouwen beroept zich op EU-sancties betreffende de uitvoer van bepaalde Russische goederen. Het gaat hier echter niet om de uitvoer van goederen uit Rusland, maar om het vervoer van goederen van het vasteland van Rusland naar zijn exclave Kaliningrad en omgekeerd.

” Lees verder

%d bloggers liken dit: