Europa kan de winter niet overleven

europa-kan-de-winter-niet-overleven

23-06-22 09:01:00, © Ivan Radic (CC BY 2.0) Rusland kan een jaar of twee overleven. Europa kan geen winter overleven. De aardgascrisis in Europa begint misschien niet in de winter of in oktober, maar al in juli of augustus 2022, schrijft Stefan Frank.

Minister van Economische Zaken Robert Habeck (Bündnis 90 / Die Grünen) heeft in het weekend de langverwachte ommekeer op energiegebied aangekondigd: De kolencentrales van Duitsland zullen weer elektriciteit produceren. In de afgelopen dagen was de situatie op de gasmarkt verslechterd, legde de minister uit:

“Het is nog steeds mogelijk de hoeveelheden die verloren zijn gegaan te vervangen, en de gasopslagplaatsen worden nog steeds gevuld, zij het tegen hoge prijzen. De continuïteit van de voorziening is momenteel gewaarborgd. Maar de situatie is ernstig. Daarom blijven wij de voorzorgsmaatregelen versterken en nemen wij extra maatregelen om het gasverbruik te verminderen. Dat betekent: het gasverbruik moet blijven dalen, maar er moet meer gas in de opslagplaatsen worden gestopt, anders wordt het echt krap in de winter.”

Om het gasverbruik te verminderen, zei hij, “moet er minder gas gebruikt worden voor de elektriciteitsproductie.” Zeer verstandig. Dus de kerncentrales Emsland, Isar 2 en Neckarwestheim 2 zullen langer draaien om een ramp af te wenden? Misschien worden reactoren die stilgelegd zijn weer in bedrijf genomen? Nee: “In plaats daarvan zullen meer kolengestookte centrales moeten worden gebruikt”. Klimaatbescherming blijkt toch niet zo belangrijk te zijn. Een déjà vu-ervaring: dezelfde aankondiging was bijna vier maanden geleden ook al gedaan. Spiegel online berichtte op 28 februari 2022:

“Intussen zegt het [Bondsministerie van Economische Zaken] ook dat in de komende maanden vooral kolengestookte elektriciteitscentrales de elektriciteitsproductie moeten overnemen – en geen gasgestookte centrales. Het aardgas, zo zeggen zij, zou beter gebruikt kunnen worden om de gasopslagplaatsen te vullen, die op het ogenblik een extreem laag peil hebben.”

Blijkbaar moest het idee enkele maanden als een kaas rijpen in het Ministerie van Economische Zaken, voordat het werd uitgevoerd.

Record aardgasverbruik

Intussen werd aardgas omgezet in elektriciteit alsof er geen morgen was. Bruno Burger van het Fraunhofer Instituut voor Zonne-energiesystemen, die de website Energy Charts beheert, waarop het publiek interactieve grafieken kan vinden over de elektriciteitsproductie en de beursprijzen voor elektriciteit,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: