Europa moet zich voorbereiden op een volledige stopzetting van de Russische aardgasleveranties

europa-moet-zich-voorbereiden-op-een-volledige-stopzetting-van-de-russische-aardgasleveranties

23-06-22 11:44:00,

Europa moet zich voorbereiden op een volledige stopzetting van de Russische aardgasleveranties, zo heeft het hoofd van het Internationaal Energie Agentschap in een interview aan de Financial Times verteld, bericht Oilprice.com.

“Europa moet klaar zijn voor het geval het Russische gas volledig wordt afgesneden,” zei Fatin Birol tegen de FT. “Hoe dichter we bij de winter komen, hoe meer we de bedoelingen van Rusland begrijpen,” voegde hij eraan toe. “Ik denk dat de afsluitingen bedoeld zijn om te voorkomen dat Europa opslag gaat vullen, en om de hefboomwerking van Rusland in de wintermaanden te vergroten.”

Om de ergste gevolgen van een dergelijk scenario tegen te gaan, raadt Birol de Europese regeringen aan om de kerncentrales draaiende te houden en ook andere noodmaatregelen te nemen. Die andere noodmaatregelen lijken vooral gericht te zijn op de vraag.

“Ik denk dat er meer en diepgaandere maatregelen aan de vraagzijde [door de regeringen in Europa] genomen zullen worden naarmate de winter nadert,” zei Birol tegen de FT, en hij voegde eraan toe dat gasrantsoenering een duidelijke mogelijkheid was in geval van verdere stopzetting van de Russische gasleveranties.

In de afgelopen drie maanden heeft Rusland de toevoer afgesneden naar verschillende Europese landen die weigerden het gas in roebels te betalen. Het heeft ook de stroom langs de Nord Stream aanzienlijk verminderd, waardoor de toevoer naar Frankrijk effectief werd afgesneden en de stromen naar Duitsland met ongeveer 60 procent verminderden.

Gazprom en zijn leverancier van onderhoudsdiensten voor apparatuur, Siemens Energy, hebben de vermindering toegeschreven aan een vertraging in de levering van turbines als gevolg van nieuwe Canadese sancties tegen Moskou. Duitsland heeft Gazprom de schuld gegeven.

De grootste economie van de Europese Unie staat voor een zekere recessie indien de Russische gasstromen volledig zouden stoppen, zo waarschuwde een industrie-orgaan deze week. Het BDI verlaagde zijn groeiprognose voor Duitsland van 3,5 procent voor dit jaar tot 1,5 procent en zei dat als Rusland het gas afsnijdt, de economie onvermijdelijk in een recessie zal terechtkomen.

Intussen starten Duitsland, Oostenrijk en Nederland opnieuw kolencentrales op om de verloren gasvoorziening te compenseren. Birol van het IEA verdedigde deze maatregel in zijn interview met de FT door te zeggen dat de herstart tijdelijk was en dat de toename van de uitstoot,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: