Redactionele aanbeveling: – De Grote Reset in actie: Beëindiging van de persvrijheid, meningsuiting en expressie

de-grote-reset-in-actie:-beeindiging-van-de-persvrijheid,-meningsuiting-en-expressie

29-06-22 02:37:00, © Javi Pallares AP (CC BY 2.0) Regeringen, bedrijven en elites zijn altijd al bang geweest voor de macht van een vrije pers, omdat die in staat is hun leugens te ontmaskeren, hun zorgvuldig opgebouwde beelden te vernietigen, en hun gezag te ondermijnen. De laatste jaren is de alternatieve journalistiek gegroeid en vertrouwen steeds meer mensen op social-mediaplatforms als bronnen van nieuws en informatie. Als reactie daarop zijn de corporatieve staat, de digitale conglomeraten en de mainstream media steeds meer gaan ijveren voor het monddood maken en censureren van alternatieve mediakanalen en stemmen die het officiële narratief over de meeste kwesties in twijfel trekken, schrijft Birsen Filip.

Tijdens de recente bijeenkomst van het Economisch Wereldforum in Davos, Zwitserland, verklaarde de Australische eSafety-commissaris Julie Inman Grant dat “vrijheid van meningsuiting niet hetzelfde is als vrij voor iedereen,” en dat “we een herijking nodig hebben van een hele reeks mensenrechten die online spelen – van vrijheid van meningsuiting … tot vrij zijn van online geweld.” Intussen probeert de Canadese regering de onafhankelijke media en de vrijheid van meningsuiting aan banden te leggen via de uitvoering van Bill C-11, waarmee zij alle audiovisuele platforms op het internet zou kunnen reguleren, met inbegrip van de inhoud op Spotify, Tik Tok, YouTube en podcast-clients.

Evenzo wil het VK een Online Safety Bill invoeren, hebben de VS de oprichting van een Disinformation Governance Board “gepauzeerd” na tegenreacties, en heeft de Europese Unie haar eigen Digital Services Act goedgekeurd, die allemaal tot doel hebben de vrijheid van meningsuiting te beperken. Pogingen van elites en politici om andersdenkenden en kritische denkers het zwijgen op te leggen is niet iets nieuws. De geschiedenis staat bol van voorbeelden van “de vervolging van wetenschappers, het verbranden van wetenschappelijke boeken en de systematische uitroeiing van de intelligentsia van het onderworpen volk.”1

Toch zijn deze huidige pogingen om de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid te beknotten door zogenaamd liberale regeringen enigszins ironisch, gezien het feit dat zelfs “de meest intolerante kerk, de rooms-katholieke kerk, zelfs bij de heiligverklaring van een heilige een “advocaat van de duivel” toelaat, en daar geduldig naar luistert. De heiligste mens, schijnt het, kan niet tot postume eerbewijzen worden toegelaten, voordat alles wat de duivel tegen hem zou kunnen zeggen,

 » Lees verder