Redactionele aanbeveling: – SWR-redacteur beschuldigt publieke omroep van eenzijdigheid en regeringspropaganda

redactionele-aanbeveling:-–-swr-redacteur-beschuldigt-publieke-omroep-van-eenzijdigheid-en-regeringspropaganda

26-07-22 05: 48: 00,

Groeit het verzet van de medewerkers van de publieke omroep eindelijk tegen haar eenzijdige, leugenachtige en propagandistische berichtgeving, die het oordeelsvermogen van de burgers en daarmee de democratie in haar kern opheft? Met de langjarige radioredacteur Martin Ruthenberg, die jarenlang 25 voor SWR heeft gewerkt, spreekt na Ole Skambraks voor de tweede keer een andere medewerker zich uit. In een audioboodschap bekritiseert hij de publieke omroepen met de nodige precisie en beschuldigt hij hen van een permanente schending van hun mandaat om objectief verslag uit te brengen, dat onpartijdigheid, diversiteit van opinies en evenwichtigheid als leidende beginselen heeft (§ 11 van het Interstatelijk Omroepverdrag).

Op 5 oktober 11 had de SWR reeds een reportage over het onderwerp gepubliceerd. Op 5 oktober 2021 publiceerde Ole Skambraks, voormalig redacteur bij SWR en lid van het programmamanagement sound design team, een open brief in het online magazine “Multipolar” met als titel “Ik kan er niet meer tegen”, die volgens de auteur miljoenen keren is gelezen en in vier talen is vertaald.

Op 9 januari 2022 publiceerde Martin Ruthenberg een spraakboodschap op internet, die volgens hem binnen enkele dagen enkele honderdduizenden mensen bereikte. “Ik ben verbijsterd van woede. (…) Wat mij zo boos maakt is hoe mijn werkgever (de SWR) (…) heeft bericht.”

En ook tv-redactrice en presentatrice Katrin Seibold, tot het einde van het jaar 2021 werkzaam als verslaggeefster & auteur bij ZDF/3sat “Kulturzeit”, ging in de openbaarheid. Sie „sprach am 19. Februari 2022 in een video met acteur Cem Ali Gültekin, die verscheen op de website en het YouTube-kanaal van #allesdichtmachen. Met haar verschijning op 22. Februari 2022 op BILD’s “Viertel nach Acht” (Kwart over Acht), belandde ze op nummer 2 van meest aangeklikte Duitstalige YouTube-video’s met ongeveer 507.000 kijkers op 23. Februar 2022. (Op de 1e plaats stond “Poetins “oorlogsverklaring”: Oekraïne-crisis! Russische president schokt het Westen. World Newsstream”. Bron: Meedia.de) In Oostenrijk sprak zij met Elsa Mittmannsgruber van AUF1 en op 24. Februari 2022 met Jens Lehrich in FAIRTALK. In mei 2022 had ze op deze manier zo’n 1,3 miljoen kijkers bereikt.” (zie tekst bij video https://www.youtube.com/watch?v=jphtpbdI8KQ)

Nieuwe audioboodschap van Martin Ruthenberg

Martin Ruthenberg (VoiceCraft)

In zijn nieuwe openbare audioboodschap roept Martin Ruthenberg zijn collega’s op om deel te nemen aan wakes voor verschillende radiostations. En de collega’s die, net als hij, het balanceren tussen missie en realiteit niet langer willen verdragen, roept hij op om zich te verbinden met alle gelijkgestemden via de website https://meinungsvielfalt.jetzt/.”

Hier is het transcript van de audioboodschap van Martin Ruthenberg van 9 juli. Juli 2022:


Geachte collega’s van de publieke omroep,

vandaag is het zaterdag 9 juli 2022.
Ik ben Martin Ruthenberg, en precies een half jaar geleden heb ik mij van de eenzijdige berichtgeving van de publieke omroep gedistantieerd met een spraakbericht als het volgende.
(nadruk hl)
Ik heb 25 jaar voor SWR gewerkt en in die tijd heb ik goed kunnen waarnemen hoe de kwaliteit van de verslaggeving van de openbare dienst voortdurend is gedaald, terwijl tegelijkertijd de werklast voor de meesten van ons voortdurend is toegenomen. Ik weet uit eigen ervaring, vooral in het dagelijkse nieuws, dat het bijna onmogelijk is het eigen werk in twijfel te trekken wanneer wij elk half uur nieuwe programma’s afwerken. En ik heb alle begrip voor degenen onder u die gewoon geen zin hebben om onderwerpen te onderzoeken wanneer u thuiskomt van een dienst die u vaak tot het uiterste heeft opgerekt. Vaak is het enige wat dan nog roept, bed.

Dat alleen verklaart echter niet waarom de publieke omroep zijn kritische berichtgeving grotendeels stopzette aan het begin van 2020. Dit is een feit dat duidelijk had moeten zijn voor iedereen die bereid is werkelijk kritische vragen te stellen. Je kunt deze feiten ontkennen, maar je komt er niet van af.
Het is ook een feit dat er binnen ARD en ZDF altijd instructies van bovenaf zijn om bepaalde onderwerpen niet of niet meer aan te snijden. Het is mogelijk, beste collega’s, dat u dit nog niet hebt ervaren. Ik ken zulke gevallen en zij zijn waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg.

Sommigen onder u zullen nu zeggen: dit is niets nieuws; het is altijd al gebeurd; het heeft te maken met de invloed van de politieke partijen op de publieke omroep. Ja, je hebt gelijk. De invloed van politieke partijen is een van de fundamentele tekortkomingen in de huidige constructie van de openbare omroep.

Dat verklaart nog steeds niet waarom de publieke omroep al meer dan twee jaar alleen het standpunt van de regering verkondigt in plaats van het kritisch te begeleiden en ook afwijkende meningen aan het woord te laten. De openbare omroep vervult zijn grondwettelijke opdracht niet meer sinds 2019 het “Trusted News Initiative” werd opgericht met als doel het onderdrukken van zogenaamde valse informatie. Het Trusted News Initiative is een coalitie van grote internationale persagentschappen, internationale kranten, bijna alle grote technologiebedrijven en de Europese Radio- en Televisie-Unie, waartoe ook ARD en ZDF behoren. U kunt erover lezen op de website van de BBC.

Degenen onder u die nu zeggen dat het goed is als valse informatie wordt onderdrukt, hebben een ander begrip van journalistiek dan ik. Mijn woorden zijn gericht tot diegenen onder u die niet gedicteerd willen worden en er de voorkeur aan geven zelf uit te zoeken wat goed of fout is. Ik vraag deze collega’s: hoe lang willen jullie nog medeverantwoordelijk zijn dat mensen worden buitengesloten of genegeerd, asociaal genoemd, gekleineerd als mafkezen, als fout afgeschilderd of als nazi’s afgeschilderd ? – Alleen omdat ze een mening hebben die niet in het officiële verhaal past. Kunt u nog rustig slapen, ook al draagt uw gedrag ertoe bij dat dit in Duitsland vele malen per dag gebeurt? –

Ik kon eindelijk niet meer in de herfst vorig jaar. Toen ben ik gestopt met werken voor de publieke omroep in zijn huidige vorm. In plaats daarvan voer ik campagne voor een nieuwe openbare omroep die gericht is op het algemeen belang. SWR heeft mij inmiddels twee waarschuwingen gestuurd vanwege dit. Ja, het kan best zijn dat na 14. Juli zonder aankondiging. Op deze dag zullen veel mensen die een onafhankelijke omroep willen die de diversiteit aan meningen in onze samenleving weerspiegelt, zich verzamelen voor een omroepzender bij u in de buurt om de medewerkers van de publieke omroep in de vorm van een wake te herinneren aan hun mandaat, dat in onze grondwet is verankerd.

De collega’s die net als ik de evenwichtsoefening tussen mandaat en realiteit niet langer willen verdragen, roep ik op om via de website meinungsvielfalt.jetzt met alle gelijkgestemden in contact te komen.”

Audio: https://www.youtube.com/watch?v=Hesnefhxt0Y

—–

Artikel ook te beluisteren, inclusief audioboodschap van M. Ruthenberg –
Spreker van de inleidende tekst: Nikolas Gerdell:

—–

See also:

Verplichte omroepbijdrage – of de onder toezicht staande Vrijheid van Informatie
Omroeppropaganda en het rechtsbeginsel van de goede trouw
Constitutionele vijand van de publieke omroep: doelgerichte opheffing van het vrije basisbevel