Wie hebben er echt baat bij Oekraïne – commonsensetv.tempurl.host

wie-hebben-er-echt-baat-bij-oekraine-–-commonsensetvtempurl.host

26-07-22 09:45:00, Drie grote Amerikaanse multinationals hebben 17 miljoen hectare Oekraïense landbouwgrond gekocht

Hoewel Oekraïne enorme landbouwgronden heeft die tot de vruchtbaarste ter wereld behoren, is de rijkdom van de Oekraïense landbouwsector lange tijd buiten het bereik van de kleinschalige boeren van het land gebleven. In het land dat bekend staat als de “graanschuur van Europa”, wordt de landbouw gedomineerd door oligarchieën en multinationale ondernemingen sinds de privatisering van openbare gronden na de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991.

Toen Oekraïne nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie, behoorde al het land tot de staat en werkten boeren in collectieve en openbare boerderijen. In de jaren negentig privatiseerde de regering, onder druk en gesteund door het Internationaal Monetair Fonds en andere internationale instellingen, het grootste deel van de landbouwgrond van Oekraïne en deelde ze coupons uit aan arbeiders waardoor ze een stuk land konden bezitten. Echter, te midden van een landelijke economische ineenstorting, verkopen velen hun coupons door, wat leidt tot een geleidelijke concentratie van land in handen van een nieuwe oligarchie.

De regering en internationale instellingen hebben landbouwhervormingen voorgesteld als een manier om het volledige potentieel van Oekraïense landbouwgrond te ‘ontketenen’ door de sector aantrekkelijker te maken voor internationale investeerders. Voor Arup Banerji, directeur van de Wereldbank voor Oost-Europa, zal de hervorming “Oekraïne in staat stellen zijn economisch potentieel te realiseren en het leven van Oekraïners te verbeteren. Maar volgens een peiling van april 2021 wordt deze retoriek tegengewerkt door een groot deel van het Oekraïense volk, waarbij meer dan 64% van de bevolking zich uitspreekt tegen het creëren van een landbouwmarkt.

Het Oekraïense wantrouwen is niet ongegrond. Het verwachte positieve effect van landbouwhervormingen op de economische groei blijft het belangrijkste argument van de voorstanders. Volgens de International Finance Corporation (IFC), de private sectordivisie van de Wereldbank, zou het opheffen van het moratorium op de verkoop van grond ertoe leiden dat de jaarlijkse bbp-groei van Oekraïne gedurende 5 jaar met 1-2% zou stijgen. Deze stijging zou echter voornamelijk te wijten zijn aan “het wegsturen van landbouwproducenten met lagere winsten, en de uitbreiding van producenten met hogere winsten, een gevolg van de stijging van de grondprijs. Dit betekent dat de Wereldbank met deze landbouwhervormingswet openlijk rekent op de verdwijning van de kleinste en meest bescheiden boeren ten gunste van de grootste boeren.

Door de speciale militaire operatie van Rusland om de Donbas en Luhansk regio’s te ontzetten van acht jaar militaire terreur door de Oekraïense regering in Kiev komen natuurlijk ook de belangen van grote bedrijven in het geding.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: