Van Bill Gates tot “De Grote Weigering”: Boeren in de frontlinie

van-bill-gates-tot-“de-grote-weigering”:-boeren-in-de-frontlinie

28-07-22 04:32:00,

Vóór de Industriële Revolutie waren de meeste mensen bezig met landbouw. Onze relatie met de natuur was rechtstreeks. Binnen slechts enkele generaties echter is voor veel mensen over de hele wereld de band met het land verbroken. Voedsel komt nu voorverpakt aan (vaak voorgekookt), geconserveerd met chemicaliën en bevat schadelijke pesticiden, microplastics, hormonen en/of allerlei andere verontreinigende stoffen. Wij krijgen ook een beperkter menu voorgeschoteld van calorierijk voedsel met een lager gehalte aan voedingsstoffen, schrijft Colin Todhunter.

Vóór de Industriële Revolutie waren de meeste mensen bezig met landbouw. Onze relatie met de natuur was rechtstreeks. Binnen slechts enkele generaties echter is voor veel mensen over de hele wereld de band met het land verbroken. Voedsel komt nu voorverpakt aan (vaak voorgekookt), geconserveerd met chemicaliën en bevat schadelijke pesticiden, microplastics, hormonen en/of allerlei andere verontreinigende stoffen. Wij krijgen ook een beperkter menu voorgeschoteld van calorierijk voedsel met een lager gehalte aan voedingsstoffen.

In het Journal of South Asian Studies van 2017 schrijven Marika Vicziany en Jagjit Plahein dat boeren al millennia lang maatregelen nemen om de droogte te beheersen, granen verbouwen met lange stengels die als veevoer gebruikt kunnen worden, zich bezighouden met teeltpraktijken die de biodiversiteit bevorderen, de bodem- en waterconservering etno-engineeren en gebruik maken van collectieve verdelingssystemen.

De boeren kenden hun micro-omgeving, zodat zij gewassen konden planten die op verschillende tijdstippen rijp waren, waardoor een snellere vruchtwisseling mogelijk werd zonder de bodem uit te putten.

Experimenteren en innoveren waren de sleutel. Twee termen waar moderne agro-industrieën zich op beroepen, maar iets waar boeren al generaties lang mee bezig zijn.

Veel boeren gebruikten ook het “insectenevenwicht” en hun kennis van welke insecten plagen van gewas-predatoren doden. Voedsel- en beleidsanalist Devinder Sharma zegt dat hij in India vrouwen heeft ontmoet die 110 niet-vegetarische en 60 vegetarische insecten kunnen identificeren.

Complexe, zeer nuttige traditionele kennissystemen en ecologische praktijken op de boerderij worden uitgehold naarmate de boeren de controle over hun productiemiddelen verliezen en afhankelijk worden van merkgebonden producten, waaronder vercommercialiseerde bedrijfskennis.

Boeren in plaatsen als Nederland worden er nu van beschuldigd het milieu schade toe te brengen door de uitstoot van kooldioxide en stikstofoxide. Hoewel de Nederlandse boeren op de korrel worden genomen, zien wij ook een aanval op de grote veevoeder- en vleesproducenten.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: