NachDenkSeiten:ㅤAanvullende kosten in het midden van de vier-cijferige bereik – het zal een warme winter ondanks koude flats worden

nachdenkseiten:ㅤaanvullende-kosten-in-het-midden-van-de-vier-cijferige-bereik-–-het-zal-een-warme-winter-ondanks-koude-flats-worden

29-07-22 09: 30: 00,

Uniper, Duitslands grootste gasimporteur, staat sinds enkele dagen onder staatsbescherming. Zonder verdere miljardeninjecties zou de onderneming niet langer in staat zijn haar gasleveringen binnen enkele dagen te betalen. Om dit te voorkomen heeft minister van Economische Zaken Habeck gisteren een gasheffing aangekondigd – te betalen door alle gasverbruikers als toeslag op de gasprijs per kilowattuur. Tot nu toe gaat alles goed. Het probleem is echter dat deze heffing door Habeck en de verslaggevende media misleidend werd voorgesteld als een beschrijving van de “totale” extra kosten die kunnen worden verwacht. Dit is echter verkeerd. Het gemiddelde bedrag van drie cijfers per huishouden voor de heffing is alleen bedoeld om Uniper en Co. te sparen – de werkelijke prijsstijging zal veel hoger zijn en leiden tot ten minste een verdrievoudiging van de prijzen voor de eindverbruiker. We hebben het dus over extra kosten in de orde van grootte van vier cijfers. De grote prijsschok moet voor de meeste huishoudens nog komen. Alleen een heroverweging van het sanctiebeleid zou het ergste nog kunnen voorkomen. Door Jens Berger.

Het was al enige tijd duidelijk dat politici actie zouden moeten ondernemen met betrekking tot Uniper. Europa’s grootste gasimporteur, die is voortgekomen uit de Duitse groep E.ON en nu voor het grootste deel in handen is van het Finse staatsbedrijf Fortum, is ten dode opgeschreven door een bijzondere vorm van wat economen “maturiteitstransformatie” noemen en die financiële instellingen zoals Hypo Real Estate tijdens de financiële crisis al failliet heeft doen gaan 2008/2009. Importeurs zoals Uniper hebben zich verzekerd van grote delen van de verhandelde gasvolumes aan zowel de aankoop- als de verkoopzijde via langlopende leveringscontracten die slechts op bepaalde data in prijs kunnen worden aangepast. Aan de verkoopzijde, grote industriële bedrijven en nutsbedrijven,

” Lees verder op NachDenkSeiten

%d bloggers liken dit: